Kokstad

01-02-2024

Kokstad, gesticht in 1863, is een betekenisvolle plaats in de provincie Kwazulu Natal, Zuid-Afrika. De naam is afgeleid van Adam Kok III, de toenmalige leider van de Griquas, een bevolkingsgroep ontstaan uit de huwelijken tussen blanke Europese mannen en donkere Afrikaanse vrouwen in de Kaap. Deze 'bastaard' kinderen vormden later hun eigen gemeenschap, de Griquas, die naar het noorden trok langs de Oranjerivier en zich vestigde in Griqualand, nu bekend als de Vrijstaat. Onder leiding van Adam Kok III trok een subgroep oostwaarts over de Drakensbergen, zich vestigend bij Mount Currie en het gebied noemend East Griqualand.

De omgeving rond Kokstad staat bekend om zijn overvloed aan rivieren en dammen, ideaal voor visliefhebbers. Drie natuurreservaten, waaronder Mount Currie, Wilfred Bauer en Mountain Lake Nature Reserve, bieden prachtige natuurlijke plekken. Hoewel het gebied niet bekend staat om de Big Five, biedt het ongerepte natuur en de mogelijkheid om diverse vogelsoorten te spotten. Het Wilfred Bauer natuurreservaat heeft schilderachtige picknickplaatsen, terwijl het Mountain Lake Natuurreservaat ontspannende wandelpaden biedt voor natuurliefhebbers. De Christal Dam is een uitstekende plek voor vissers, zowel vanaf de oever als op het water, en biedt ook mogelijkheden voor andere watersportactiviteiten.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Griquas is een bezoek aan het East Griqualand Museum, gelegen in de hoofdstraat van Kokstad, een must. In Hope Street staat het monument van Griqualeider Adam Kok, en ook St. Patricks Catholic Cathedral, gebouwd in 1884, bevindt zich in deze straat.