Mooirivier

01-02-2024

Vroeger bekend als 'Lawrenceville,' naar de Ierse boer die het gebied als eerste bewoonde, staat Mooirivier, gelegen in de provincie Kwazulu Natal, nu bekend om zijn idyllische ligging aan de gelijknamige rivier. De Voortrekkers gaven het gebied deze naam vanwege de schilderachtige schoonheid van de rivier, terwijl de Zulu's het Mpofana noemden, wat 'plaats van de eland' betekent, vanwege de overvloed aan elanden en de grootste antilopes van Afrika, in de omgeving.

De Mooirivier biedt tal van mogelijkheden voor verkenning, of het nu per boot, kano, of voor vliegvissers is. Het gebied herbergt Craigieburn Dam, een favoriete plek voor forelvissen en ontspannen picknicks aan het water. Voor watersportliefhebbers is de nabijgelegen Midmar Dam, op ongeveer 45 kilometer ten zuidoosten van Mooirivier, een must-visit.

Hoewel het dorp zelf geen opvallende bezienswaardigheden heeft, dient het als de 'Gateway to the Midlands,' een heuvelachtig landschap met kleine meren, riviertjes, watervallen, bossen en grazende koeien. Dit gebied, bekend als de Midlands, staat ook bekend om zijn kunstenaars en ambachtslieden, met kunstnijverheidswinkeltjes, galerijen en eetgelegenheden langs de beroemde Midlands Meander-route.

Mooirivier is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de majestueuze Drakensbergen. Het nabijgelegen Giant's Castle Game Reserve, op slechts 40 minuten rijden, biedt een overvloed aan wandel- en hikemogelijkheden, evenals fascinerende rotstekeningen van de Bosjesmannen (San). De Main Office van Giant's Castle organiseert excursies naar deze rotskunst, die een levendig beeld geeft van het wilde leven in de regio tijdens het tijdperk van de Bosjesmannen.

Het klimaat van Mooirivier is aangenaam, met warme zomers en koele nachten. De regio ontvangt gemiddeld 900 mm regen per jaar, voornamelijk tijdens het regenseizoen in de zomer. De wintermaanden brengen droogte met zich mee en bieden een heldere, zonnige hemel overdag, met mogelijk vorst 's nachts. Een perfect toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en avonturiers.