Springbok

01-02-2024

Springbok is de grootste plaats in de provincie Noord-Kaap en bevindt zich in het hart van Namaqualand, Zuid-Afrika. Het is bekend om zijn rijke bronnen van diamanten en koper, evenals de overvloedige wilde bloemen die het omringen. Gelegen tussen twee granieten heuvels, de 'Klein Koperberg' of 'Klipkoppe', is Springbok een kleurrijk stadje in een smalle vallei.

Het klimaat in Springbok is warm en gezond, zonder malariarisico. De temperaturen zijn over het algemeen mild, met zelden dagen boven de 30 graden Celsius en winterse temperaturen die zelden onder de zes graden komen. Springbok dient als toegangspoort tot Namibië en ligt op ongeveer 600 km van Kaapstad, met de grens op 120 km afstand.

Tijdens de periode van augustus tot september wordt Springbok omringd door bloemenvelden, wat het de bijnaam 'the Garden of Gods' heeft opgeleverd. Dit stadje staat wereldwijd bekend als de Namaqua Flower Capital. Het Goegap Nature Reserve herbergt 600 inheemse bloemen en biedt ook tal van mogelijkheden voor het spotten van wildlife en vogels.

Het Skilpad Wildflower Nature Reserve en het Namaqua National Park zijn must-visit plekken tijdens het bloemenseizoen. Het Augrabies Falls National Park, met zijn indrukwekkende watervallen, is het hele jaar door aantrekkelijk voor natuurliefhebbers.

De regio heeft een rijke geschiedenis, met de ontdekking van koper op de boerderij Melkboschkuil in 1850, wat leidde tot de oprichting van de eerste kopermijn in Zuid-Afrika. Hoewel de mijn in 1888 uitgeput raakte, is de Blue Mine nog steeds te bezoeken.

Opmerkelijke bezienswaardigheden in Springbok zijn onder andere de Nederduits Gereformeerde kerk, ook bekend als de 'Klipkerk', een meesterwerk van metselwerk. Het centrum herbergt een monument voor de Anglo-Boerenoorlog, en het voormalige Joodse synagoge dient nu als het Namaqualand Museum.

Tegenwoordig is Springbok een levendig stadje, vaak bezocht door inwoners van naburige dorpen, en biedt het een scala aan winkels en activiteiten. Het is ook een ontmoetingsplaats voor leden van verschillende stammen, zoals de Herero en Ovambo, die hun handgemaakte kunst en handwerk in het dorp verkopen.