Stanford

01-02-2024

Stanford is een charmant dorpje gelegen in de provincie West-Kaap, ongeveer 150 km ten oosten van Kaapstad. Het is gemakkelijk te bereiken vanuit Hermanus, dat bekend staat om de walvissen, en ligt op de route naar Gansbaai. Stanford draagt de titel van een 'Heritage Village', en dit komt goed tot uiting wanneer u het historische marktplein in het centrum van het dorp bezoekt. Het dorp straalt rust en vriendelijkheid uit en is perfect om te voet te verkennen. Bij het Stanfordinfo Office kunt u het informatieve boekje 'Historical Stanford on Foot' met plattegrond aanschaffen.

Een deel van de charme van Stanford komt voort uit de aanwezigheid van de Klein Rivier, die langs het dorp stroomt op weg naar de Hermanus Lagune, waar het uitmondt in de oceaan. Langs de rivier loopt een mooi pad waar u ontspannen kunt wandelen, genietend van de natuur en de overvloed aan vogels in het gebied. U kunt er ook voor kiezen om een boottocht te maken of te kanoën op de rivier. Daarnaast zijn er rond Stanford wandelroutes, 4x4-routes en mogelijkheden om te mountainbiken, vissen, quadrijden en paardrijden. Voor wie op zoek is naar wat meer adrenaline, is er de mogelijkheid om naar Gansbaai te rijden voor een duik tussen de haaien.

Stanford biedt voldoende eetgelegenheden en plekken voor een ontspannen kopje koffie, zoals Coffee Corner, Graze Café, Madre's Kitchen op het Sir Robert Stanford Estate, 1892 Spookhuis en Marinas. Elke zaterdagochtend is er een markt die zowel door toeristen als lokale bewoners wordt bezocht, waar onder andere lekkernijen te koop zijn. Eenmaal per maand wordt er op vrijdagavond een avondmarkt gehouden. Breng ook zeker een bezoek aan Klein River Cheese om hun uitstekende kazen te proeven. In de zomer kunt u hier een heerlijke picknick bestellen, en er is een speelplaats waar kinderen zich kunnen vermaken.

Vanuit Stanford kunt u gemakkelijk andere plaatsen bereiken, zoals Swellendam, Greyton, Montagu en het meest zuidelijke punt van Afrika, Cape Agulhas, alles binnen een uur rijden. Ook het prachtige De Hoop Nature Reserve ligt op korte rijafstand en is zeker een bezoek waard voor natuurliefhebbers en vogelspotters.