Bergville

01-02-2024

Bergville is een klein stadje aan de voet van de Drakensbergen in de provincie KwaZulu-Natal. Oorspronkelijk bekend als Bergville Mountain Village, werd het gesticht in 1897. Tegenwoordig fungeert het als een commercieel centrum voor een gebied van 2500 km2 dat wordt gebruikt voor landbouw en veeteelt.

Het stadje ligt op ongeveer gelijke afstand van zowel Johannesburg als Durban en staat bekend als de toegangspoort tot de Drakensbergen. Tijdens de Tweede Boerenoorlog bouwden Britse soldaten hier ook een blockhouse, een historisch bouwwerk dat herinnert aan die turbulente periode in de geschiedenis van Zuid-Afrika.

Een schilderachtige route, vooral geschikt als u wat meer tijd heeft, is de route R74 in plaats van de N3 tolweg.

Betty's Bay, gelegen aan de Atlantische Oceaan in het Overberg-gebied van de West-Kaap provincie van Zuid-Afrika, betovert met haar uitgestrektheid nabij de Palmiet-rivier en aan de voet van de Kogelberg. Deze pittoreske plek ligt langs de kronkelende R44-route tussen Kleinmond en Pringle Bay.

De naam van dit idyllische oord vindt zijn oorsprong in Betty Youlden, de dochter van een van de visionaire ontwikkelaars die hier hun stempel drukten. In vroegere tijden fungeerde Betty's Bay als een toevluchtsoord voor ontsnapte slaven tijdens het koloniale tijdperk. Opmerkelijk was ook de periode tussen 1912 en 1930 toen Betty's Bay dienstdeed als officieel walvisstation, nu herinnerd door overblijfselen bij Stoney Point. Deze plek trekt tegenwoordig vooral bezoekers aan met nieuwsgierige blikken gericht op de Jackass Pinguïns. Een houten wandelpad langs de kust biedt een uniek perspectief op hun dagelijkse bezigheden, en als de avond valt, kunt u zelfs getuige zijn van walvissen die voorbij zwemmen.

Een andere hoogtepunt in de omgeving is de Harold Porter National Botanical Garden, een weelderig aangelegde tuin met inheemse flora en fauna, gelegen op het punt waar bergen en zee elkaar ontmoeten. Hier kunt u dwalen met een lokale gids of op eigen gelegenheid de tuin verkennen. Een restaurant binnen de tuinen biedt een plek voor een lichte maaltijd of een ontspannen kop koffie.

Voor de avontuurlijke geesten biedt het hart van het Kogelberg Biosphere Reserve, doordrenkt van het Fynbos-koninkrijk, talloze mogelijkheden voor wandelen en mountainbiken. Ontdek een overvloed aan plantensoorten, waaronder meer dan 50 variëteiten Erica's, inheems fynbos en betoverende protea's. Vergunningen voor wandelroutes zijn verkrijgbaar bij het lokale kantoor. Populaire trekpleisters zijn onder meer de Leopard's Gorge trail en de Disakloof watervalwandeling.

In het Silversand-gebied wachten zoetwatermeren, zoals Malkopsvlei en Bass Lake, om te worden ontdekt. Of het nu vissen is, vogels spotten of gewoon ontspannen met een picknick, deze wateren bieden rust. Zwemmen is veilig bij Rondevlei en Grootwitvlei, terwijl men voorzichtigheid moet betrachten bij Malkopsvlei en Bass Lake.

Langs de Palmiet-rivier wachten avontuurlijke activiteiten, waaronder wildwaterraften, tubing (afdalen in grote autobanden) en kanoën.

Met een kustlijn van 4 kilometer is Betty's Bay een speeltuin voor strandliefhebbers, met mogelijkheden voor zwemmen, (kite) surfen en het opwindende sandboarden op de betoverende Silversand-duinen. Voor gezinnen bieden Jock's Bay en Shelley Beach geschikte strandlocaties. Betty's Bay, waar "walvissen spelen en wilde bloemen bloeien", straalt een tijdloze charme uit langs de Zuid-Afrikaanse kust.