Bloemfontein

01-02-2024

Bloemfontein, de hoofdstad van de provincie Vrystaat (Freestate), bevindt zich centraal in Zuid-Afrika. Wellicht herinnert u zich het Freestate Stadium in deze stad nog van het WK Voetbal. Ondanks het overwegend droge klimaat staat Bloemfontein bekend als de 'city of the roses' vanwege de overvloedige rozenbloei in de lente. De Voortrekkers, oorspronkelijke Nederlandse kolonisten, vestigden zich in dit gebied tijdens hun noordoostelijke trek vanuit de Kaap. Bloemfontein werd echter officieel gesticht door de Britten in 1846. In het Sesotho, de taal van de zwarte bevolking in dit gebied, staat de stad bekend als Mangaung, wat 'plaats van de cheetahs' betekent.

Tijdens het Britse bewind kwam er verzet van de Afrikaners, waar Bloemfontein geen uitzondering op was. In 1899 diende de stad als locatie voor de Bloemfonteinconferentie, waar het Verenigd Koninkrijk en de Zuid-Afrikaanse Republiek (vertegenwoordigd door Paul Kruger) samenkomen. Helaas leidde dit niet tot een oplossing en markeerde het het begin van de Tweede Vrijheidsoorlog (Second Anglo-Boer War). Aan de rand van de stad herinnert het National Women's Monument vandaag de dag nog aan de vele vrouwen en kinderen van Afrikaner en Nederlandse afkomst die stierven in Engelse concentratiekampen, waaronder Bloemfontein.

Voor degenen die meer willen weten over deze geschiedenis, is een bezoek aan het Anglo Boer War Museum een aanrader. Medewerkers kunnen u informeren over de strijdvelden in de omgeving. Een opvallend gebouw in Bloemfontein is de in 1893 gebouwde 'Raadsaal' in Renaissance-stijl.

Cheetah Experience Bloemfontein en de omliggende gebieden waren ooit het leefgebied van onder andere cheetahs. Tegenwoordig biedt de Cheetah Experience op het Emoya Estate de mogelijkheid om deze prachtige dieren van dichtbij te zien. Het project richt zich voornamelijk op het behoud van de cheetah, maar er worden ook regelmatig andere jonge dieren geboren. Hier krijgt u niet alleen de gelegenheid om een cheetah aan te raken, maar met wat geluk ook jonge leeuwen, tijgers, jaguars, luipaarden of wolven. De Cheetah Experience bevindt zich in de voorstad Bainsvlei.

Voor liefhebbers van bomen en planten zijn de Free State National Botanical Gardens een must. Hier kunt u meer dan 400 plantensoorten bewonderen die afkomstig zijn uit de Vrijstaat, Noord-Kaap en Lesotho.

Oliewenhout Art Museum Kunstliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Oliewenhout Art Museum. De eerste verdieping is gewijd aan Zuid-Afrikaanse kunstenaars, met werken van de eerste Afrikaanse kunstenaars zoals Thomas Baines, Jan Ernst Volschenk, Pieter Wenning en Jacob Hendrik Pierneef.

Wat minder bekend is, is dat de gerenommeerde Engelse schrijver J.R.R. Tolkien hier is geboren en de eerste paar jaar van zijn leven in Bloemfontein heeft doorgebracht voordat hij met zijn ouders naar Engeland verhuisde.