Brits

01-02-2024

Brits, gelegen in de provincie Noord-West op ongeveer 55 kilometer ten westen van Pretoria, is bekend om zijn platinummijnen en de productie van citrusvruchten, groenten en graan met behulp van irrigatie vanuit de Hartbeespoort Dam.

Op slechts 17 kilometer van Brits ligt het Ann van Dyk Cheetah Centre (voorheen De Wildt Cheetah Centre), waar men zich bezighoudt met het behoud van de cheetah en andere bedreigde diersoorten. Dagelijkse rondleidingen bieden inzicht in deze bijzondere Afrikaanse wilde dieren. Een andere wilde ervaring is te vinden bij Southern Palace Crocodile Adventures, waar bezoekers tussen de dammen met nijlkrokodillen kunnen lopen en meer te weten kunnen komen over deze koudbloedige reptielen. Durfallen kunnen zelfs een 'cage-dive' maken om de 3 tot 4 meter lange krokodillen van heel dichtbij te bekijken.

Het Vaalkop Dam Nature Reserve, op ongeveer een uur rijden ten noordwesten van Brits (55 km), is een serene plek, vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Meer dan 320 verschillende vogelsoorten zijn hier al waargenomen, en vissers genieten ook regelmatig van de dam. Hartbeespoort Dam, met zijn diverse watersportactiviteiten, ligt iets meer dan 20 km van Brits.

Voor liefhebbers van 4x4-avonturen zijn er prachtige routes in het gebied rond Brits, zoals de De Wildt 4x4 Trail, die door het noorden van de Magaliesbergen loopt tussen Brits en Hartbeespoort Dam. Een andere route is de Moegatle 4x4 Trail, ongeveer 30 km van Brits. Deze route is 34 km lang en neemt 6 tot 8 uur in beslag, perfect voor de avontuurlijke zielen!

Voor ervaren duikers en beginners is Miracle Water Divers een aanrader. Hoewel er geen prachtige koraalriffen of tropische vissen zijn, biedt het heldere water tot ongeveer 10 meter diepte zicht op karpers en baars. Naast diverse duikplatforms zijn er picknickplaatsen, een zwembad en een winkeltje. Het is raadzaam om vooraf te boeken als u een duikcursus wilt volgen.