Calvinia

01-02-2024

Calvinia, gelegen in de Karoo van de Northern Cape provincie, is ontstaan in het midden van de 18e eeuw als Hantam. In 1851 kreeg het de naam Calvinia, ter ere van John Calvin, de Franse theoloog, door de toenmalige dominee. Strategisch gelegen halverwege Kaapstad en Upington, werd het opgericht door de Voortrekkers die naar nieuw land zochten en naar het noorden trokken. De naam Hantam, die verwijst naar de taal van de KhoiSan en betekent "waar de rode bolletjes bloeien," is nog steeds prominent aanwezig in de regio.

In deze kalme omgeving, waar het leven in slow motion aan u voorbijtrekt, komt de schoonheid van het alledaagse leven naar voren. De prachtig gerestaureerde oude dorpshuizen, variërend van Victoriaans en Kaaps-Hollands tot Edwardiaans en Gregoriaans, weerspiegelen de diverse bouwstijlen aangepast aan het klimaat van de Hantam regio. Het bekende 'Boekhuis' herbergt een indrukwekkende bibliotheek met literatuur van lokale schrijvers, zoals Rona Rupert, een gerenommeerde schrijfster uit Calvinia.

Het toeristisch informatiecentrum biedt wandelingen met gidsen aan om niets te missen van de rijke cultuur, architectuur en natuur in en rond Calvinia. Als centrum van een van de grootste wolproducerende districten van Zuid-Afrika, fokt Calvinia voornamelijk Merino- en Dorperschapen. Het museum, gevestigd in de Art-Deco-stijl synagoge van 1920, herbergt zelfs een opgezet schaap dat zo vol wol was dat het nauwelijks kon lopen.

Calvinia, gelegen in Namaqualand, biedt prachtige vergezichten, vooral in het wilde bloemenseizoen rond september. Akkerdam Nature Reserve, op slechts 3 km van Calvinia, transformeert dan in een kleurrijk bloementapijt. Het reservaat herbergt ook de zeldzame Hoodia-plant, een cactus gebruikt door de Khoi-mensen om hun hongergevoel te onderdrukken.

Akkerdam Nature Reserve heeft twee wandelpaden door de Hantam-bergen, waar de inheemse zeldzame Sterboom (Cliffortia arboreais) te bewonderen is. Het reservaat biedt ook een thuis aan diverse vogels, met de Kareedam als een migratie-oase.

In de nabije omgeving zijn de Hantam National Botanical Garden op het Bokkeveld Plateau en het Oorlogskloof Natuur gebied tussen Nieuwoudtville, VanRhynsdorp en Calvinia een bezoek waard. Het Tankwa Karoo National Park, ongeveer 241 km van Calvinia, is ook een indrukwekkende bestemming.