Clanwilliam

01-02-2024

Gelegen in de betoverende Olifants River Valley, ongeveer 230 km ten noorden van Kaapstad, is Clanwilliam een historisch dorp omringd door de majestueuze rotsformaties van de Cederberg Mountains, die een geliefde bestemming zijn voor wandelaars.

Als een van de tien oudste plaatsen in Zuid-Afrika, biedt Clanwilliam strategische toegang tot de kustplaats Lamberts Bay in het westen en de N7 die naar Namibië leidt in het noorden. Het dorp straalt rust, stilte en ruimte uit, samen met avontuur in deze unieke omgeving.

Een reis door het Namaqualand in augustus en september onthult een zee van wilde bloemen. Verken de Biedouw Valley of de Ramskop Nature Garden voor een bloemenpracht. Bij regenachtig weer kunt u teleurgesteld worden, aangezien de bloemen zon en warmte nodig hebben om te stralen.

Ramskop Nature Garden, gelegen aan de rand van de Clanwilliam Dam, biedt watersportmogelijkheden zoals waterskiën en vissen. Het dorp zelf herbergt een museum dat de geschiedenis vertelt, en in het weekend en op feestdagen kunt u de oude gevangenis bezoeken. Clanwilliam heeft zeven oude monumentale gebouwen, waaronder het boerderijhuis van Jan Disselsvalleij.

Ontdek kunstgalerijen met werken van lokale en Zuid-Afrikaanse kunstenaars. De regio heeft ook eeuwenoude San Rock Art-schilderingen, het best bewaard en meest uitgebreid te zien tijdens een rondleiding met een gids.

Rooibos theeplanten, inheems in de regio, worden hier in overvloed verbouwd. Bezoek een Rooibos fabriek of boerderij om te zien hoe deze plant meer producten oplevert dan alleen thee.

Op weg naar Wupperthal, via een prachtige route door theeplantages, kunt u het schoenfabriekje zien dat de Rhenish missionarissen in 1834 hebben opgericht. Bewonder de "veldskoene" en plaats mogelijk een bestelling. Onderweg kunt u het graf van Louis Leipoldt bezoeken, een bekende botanist, kok en dichter.

Vanuit Clanwilliam is de Cederberg Wilderness Area gemakkelijk bereikbaar, met adembenemende uitzichten op bijzondere rotsformaties. Geniet van rotsklimmen, wandelen en fotograferen in deze prachtige omgeving. Let op de bedreigde Clanwilliam Cederboom en overweeg een van de schilderachtige bergpassen voor een helikopterview. Maak een tussenstop bij een 'Padstal' voor lokale lekkernijen.