Cradock

01-02-2024

Cradock, gelegen in de betoverende Karoo, rust in de vallei van de Great Fish River in de Oost-Kaap provincie. Het dorp is gelegen rond de Nederlands Gereformeerde Kerk, hoewel deze kerk opvallend niet volgens Nederlands, maar Engels ontwerp is gebouwd.

Oorspronkelijk ontstaan in 1812 vanwege zijn strategische ligging tijdens oorlogen, kreeg het dorp in 1818 de naam van de Kaapse Gouverneur John Cradock. In de vroege jaren van de 20e eeuw trok het gebied boeren aan door de grote vraag naar struisvogelveren. Tegenwoordig is Cradock het centrum van de wol- en mohairindustrie, naast de productie van zuivelproducten, fruit en alfalfa. Het fungeert als de hoofdstad van de Cape Midlands en straalt een rustige, sereen boerencharme uit met een rijke geschiedenis.

Een opmerkelijke toeristische trekpleister zijn de "tuishuise", het Victoria Manor Hotel en andere prachtig gerestaureerde Victoriaanse huizen in Marktstraat. Verken ook het huis en graf van de beroemde schrijfster Olive Schreiner, auteur van "The Story of an African Farm" en politiek geladen boeken die voor veel opschudding zorgden. Breng een bezoek aan de Oude Water Molen en het Great Fish River-museum. Maak een wandeling door Dundas Street onder de Ilex Eikenbomen, een prachtig stukje natuur dat is uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Voor natuurliefhebbers biedt het prachtige Mountain Zebra National Park, op slechts 15 kilometer van Cradock, de mogelijkheid om leeuwen, buffels, cheeta's, zebra's, elanden, wildebeesten en diverse andere bokken te spotten.