Cullinan

01-02-2024

Cullinan, een charmant dorpje dat trouw blijft aan zijn historische mijnen-dorp-karakter, behoudt de erfenis van zijn diamantmijn die nog steeds in bedrijf is. De mijngeschiedenis wordt weerspiegeld in de eerste mijnwerkershuisjes, kantoren en kerken die in de vroege 1900s werden gebouwd, met prachtige hekwerken, veranda's en kleine tuintjes. Het McHardy House, oorspronkelijk gebouwd in 1903 voor de mijnmanager, herbergt nu een museum met een interieur dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds 1903. De met eiken en Jacaranda's omzoomde straten voegen een vleugje schoonheid toe, vooral wanneer de Jacaranda's in oktober hun prachtige paarse bloesem tonen. Cullinan bevindt zich 30 kilometer ten oosten van Pretoria in de provincie Gauteng.

De naam Cullinan is synoniem geworden met de ontdekking van 's werelds grootste diamant in 1905, de Cullinan Diamond. Deze kolossale diamant, bijna 10 cm lang, woog 621 gram en telde 3106 karaats. De regering van de Transvaal kocht de diamant en schonk het aan koning Edward VII. In 1908 werd de diamant in stukken gesneden, waarbij het grootste stuk bekend werd als de Great Star of Africa en het op één na grootste als de Lesser Star of Africa. Beide stukken zijn nog steeds te bewonderen in de kroonjuwelen van het Engelse Koningshuis.

Een bezoek aan Cullinan is niet compleet zonder een rondleiding door de diamantmijn. De rondleiding begint bij het informatiecentrum/museum, waar een film wordt vertoond, gevolgd door een begeleide wandeling over het mijnterrein en een bezoek aan een museum met een replica van de Great Star of Africa. Het enorme gat waar de opgravingen zijn gedaan, bekend als 'The Big Hole' (1000m bij 50 m en 450 meter diep), kan ook gratis worden bezocht vanaf het uitkijkpunt. De standaardtour duurt ongeveer 1,5 uur en kost ongeveer R 100 per persoon. Houd er rekening mee dat deze tour u niet ondergronds brengt. Voor degenen met voldoende budget is er aan het einde van de tour een exclusieve winkel/showroom waar diamantsieraden te koop zijn.

De voormalige arbeidershuisjes en kantoren dienen nu als winkeltjes, kunstgalerijen, antiekwinkels of restaurants. Er zijn ook charmante theetuinen waar u kunt genieten van heerlijk eten en drinken. Voor gezinnen met kinderen is Harrie's Pancakes een aanrader, met een uitgebreid assortiment pannenkoeken voor jong en oud.