Dullstroom

01-02-2024

Dullstroom, gelegen in de provincie Mpumalanga, is dé plek in Zuid-Afrika voor vliegvisliefhebbers. Met een hoogte van 2100 meter boven de zeespiegel is Dullstroom het hoogst gelegen dorp in het land. Geografisch gezien bevindt het zich tussen Johannesburg en het Kruger National Park, waardoor het een ideale tussenstop is voor reizigers op weg naar de Big Five. Het dorp ligt in de Highlands Meander, een prachtig stukje Mpumalanga waar heldere bergbeekjes stromen naar meertjes in het vlakke land.

Naast vliegvissen is Dullstroom ook bekend als een bestemming voor stil water en rivier vissen. Talloze boerderijen hebben waterdammen waar je naar hartenlust kunt vissen op regenboog- en bruine forel. Zorg er wel voor dat je een visvergunning hebt, die verkrijgbaar is bij lokale postkantoren.

Dullstroom herbergt alle drie de kraanvogelsoorten die in Zuid-Afrika voorkomen: de Blue Crane, de Wattled Crane en de Crowned Crane. Vooral de Wattled Crane is een zeldzame en met uitsterven bedreigde vogel.

De omgeving van Dullstroom nodigt uit tot verkenning. Maak een wandeling naar de watervallen, ga mountainbiken of paardrijden en geniet van een picknick te midden van het kabbelende water, omgeven door weelderig bloeiende wilde bloemen en misschien een glimp opvangend van klein wild. Of bekijk de omgeving vanuit een ander perspectief door een ballonvaart te boeken.

Voor liefhebbers van roofvogels is er een opvangcentrum in Dullstroom waar dagelijks roofvogelshows worden gehouden (om 10:30 en 14:30 uur). Het centrum rehabiliteert roofvogels en uilen en laat ze weer vrij in het wild zodra dat mogelijk is. Een bezoek aan dit centrum is een must als je in de buurt bent.

Hoewel Dullstroom vandaag de dag een rustig stadje is, heeft het een levendige geschiedenis. Tijdens de Anglo-Boerenoorlog was Dullstroom een strategisch belangrijke plaats. Er zijn historische stadswandelingen die je langs alle belangrijke punten en bezienswaardigheden uit die tijd leiden.