Dundee

01-02-2024

Dundee, genesteld in een van de valleien van de Biggarsberg-bergketen, vond zijn oorsprong in 1882 toen er waardevolle grondstoffen, met name steenkool, werden ontdekt. De plaats is vernoemd naar de geboorteplaats van de Schotse immigrant Peter Smith, die de allereerste inwoner van Dundee was. Het ligt dichtbij Ladysmith en Newcastle.

De welvaart van Dundee in het verleden kwam voort uit de steenkoolindustrie, wat resulteerde in de bouw van een theater en elegante huizen. Tegenwoordig is landbouw de belangrijkste inkomstenbron, met veel schapen en ander vee in de regio. Het klimaat wordt beschreven als subtropisch hoogland, met aangename zomers rond de 26 graden overdag en koele, droge winters met temperaturen rond de 19 graden overdag en ongeveer 4 graden 's nachts.

Dundee maakt deel uit van de 'Battlefield Route' in KwaZulu-Natal, waar geschiedenis werd geschreven door Boeren/Voortrekkers, Engelse kolonisten en Zulu's. Het Talana Museum geeft inzicht in de verschillende gevechten en de oorsprong van Dundee. De Battlefield Route is een must-visit voor geschiedenisliefhebbers. Tussen Dundee en Vryheid bevindt zich een gedenkplaats voor de strijd tussen Boeren en Zulu's, met een levensgrote replica van de ossewagens die destijds werden opgesteld voor de 'Slag bij Bloedrivier'. De geschiedenis van Dundee begint overigens met de San-bosjesmannen, die hier al 4000-5000 jaar geleden leefden. In grotten en schuilplaatsen in de omgeving zijn rotstekeningen te vinden van deze oorspronkelijke bewoners.

Een bezoek aan de Indlovu-brouwerij, waar het iJuba-bier wordt gebrouwen, is de moeite waard. Voor souvenirs kunt u terecht bij de Sneezewood Farm Gift- en Coffeeshop, waar voor elke smaak wel iets te vinden is. De omgeving herbergt getalenteerde kunstenaars, dus u kunt prachtig houtsnijwerk, beelden, manden, kleden en kunstvoorwerpen van klei ontdekken in lokale winkels en ateliers. Wandelaars en vogelliefhebbers kunnen genieten van de heuvels rond Dundee.