Durban

01-02-2024

Durban, vernoemd naar de gouverneur van de Kaap in 1824, Benjamin D'Urban, is een stad met een rijke geschiedenis en levendige cultuur. Dankzij de ontwikkeling in de suikerrietindustrie groeide Durban uit tot een belangrijke haven, met vandaag de dag een van de grootste havens ter wereld. De stad heeft een uniek karakter gekregen door de komst van arbeiders uit India, die werden aangetrokken om tegen lage lonen op de suikerplantages te werken.

Durban staat bekend om zijn ontspannen sfeer, brede zandstranden, culturele attracties, bruisend nachtleven en het zonnige klimaat het hele jaar door. De stad weerspiegelt een boeiende mix van Europese, Indiase en inheemse Zoeloe-invloeden, met de grootste concentratie Indiase immigranten in het land.

Belangrijke bezienswaardigheden in Durban zijn onder meer het gebied rond Grey Street en de Victoria Street Market, dat doet denken aan Oosterse bazaars met winkels en stalletjes die specerijen, sari's, koperen ornamenten en sieraden verkopen. De stad herbergt historische gebouwen, waaronder de Durban City Hall, een Edwardiaans neobarok gebouw dat een museum, kunstgalerij en bibliotheek herbergt. Het Grey Street Moskee en het grootste winkelcentrum van Afrika, Gateway Theatre of Shopping, zijn ook opmerkelijke plekken.

Op ongeveer 30 km van Durban ligt de Valley of a Thousand Hills, een gebied met golvende heuvels waar toeristen de traditionele Zoeloe-manier van leven kunnen ervaren. Pietermaritzburg, de op één na grootste stad in KwaZulu-Natal, ligt ook in de buurt, met historische bakstenen huizen uit de Victoriaanse en Edwardiaanse tijd.

Het klimaat in Durban is het hele jaar door aangenaam, met zomerse gemiddelde temperaturen rond de 27 graden Celsius en winterse gemiddelden van ongeveer 21 graden Celsius. De stad beschikt over uitgestrekte stranden, ideaal voor surfers, en de beroemde Golden Mile-promenade met amusementsparken, discotheken, bars en restaurants.

Victoria Street Market, met bijna tweehonderd kraampjes, biedt een scala aan goederen, waaronder manden, houten beeldjes, verse vis, specerijen en Indiase specialiteiten. Voor gezinnen is uShaka Marine World aquarium een populaire bestemming, met waterattracties, een aquarium met haaien en dolfijnen, speeltuinen en restaurants.

Een stadswandeling door het oude centrum van Durban biedt de mogelijkheid om historische bezienswaardigheden zoals het stadhuis, het Natural Science Museum, de Durban Art Gallery, het Apartheid Museum en het KwaZuzulwazi Science Centre te verkennen.