Empangeni

01-02-2024

Empangeni, gelegen in de provincie KwaZulu-Natal, heeft zijn oorsprong in 1851 toen een groep Noren hun missiepost vestigde aan de eMpangeni-rivier. Hoewel de Noorse missionarissen later naar het noordwesten trokken, bleef de plaats groeien. In 1905 werden door de overheid veel Eucalyptusbomen geplant als een experiment voor de houtindustrie, wat uiteindelijk een succes bleek. Tegenwoordig is de houtindustrie nog steeds aanwezig, evenals suiker- en katoenplantages en veeteelt.

Empangeni ligt in een prachtig heuvelachtig gebied op ongeveer 160 kilometer van Durban en 16 kilometer van Richards Bay. Het klimaat is subtropisch, met zomers waar de temperatuur overdag gemiddeld 28.5 graden is, maar kan oplopen tot 45 graden. In de winter is de dagtemperatuur ongeveer 15 graden, en 's nachts kan het koud worden.

Op 13 kilometer ten noorden van Empangeni bevindt zich het Enseleni Nature Reserve, een 293 hectare groot reservaat genoemd naar de rivier die erdoorheen kronkelt. Het reservaat is geliefd bij vogelaars vanwege de aanwezigheid van bijzondere vogelsoorten, waaronder de African finfoot, Pels fishing owl, purple crested lourie en nightjars. Daarnaast leven hier giraffes, wildebeesten, zebra's, impala's, waterbokken, duikers, nijlpaarden en krokodillen. Het reservaat heeft picknickplaatsen en twee wandelroutes: de Nkonkoni Trail van minder dan 5 kilometer en de MvubuTrail van ongeveer 7 kilometer. Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd.

Golfers kunnen genieten van de 18-holes Empangeni golfbaan, terwijl liefhebbers van cultuur, geschiedenis en kunst een bezoek kunnen brengen aan het Empangeni Arts and Cultural History Museum.

Empangeni biedt ook gemakkelijke toegang tot het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve, op ongeveer 90 kilometer afstand, bekend om zijn rijke wildleven waar de Big Five te bewonderen is.