Franschhoek

01-02-2024

Franschhoek, gelegen in de West-Kaap provincie van Zuid-Afrika, is een schilderachtig dorp op ongeveer 75 kilometer afstand van Kaapstad en behoort tot een van de oudste nederzettingen in het land.

Oorspronkelijk bekend als Olifantshoek vanwege de overvloed aan olifanten in de vallei, werd het dorp in 1688 bevolkt door 176 Franse Hugenoten. Deze groep was naar Nederland gevlucht na de intrekking van het Edict van Nantes in het katholieke Frankrijk. Na in dienst te zijn getreden van de VOC, zeilden ze naar de Nederlandse Kaapkolonie. Ondanks de verspreiding van Hugenoten over de hele Kaapkolonie, vormde zich bij Olifantshoek een concentratiegebied.

De kolonisten aan de Kaap begonnen al snel het gebied "Fransche Kwartier" of "Fransche Hoek" te noemen. In de 18e eeuw werd de officiële naam van het dorp "Franschen Hoek", later vereenvoudigd tot Franschhoek. Hoewel de Franstaligen snel versmolten met andere kolonisten, was tegen 1829, toen de Kaap onder Brits bewind viel, het Frans al volledig uitgestorven en vervangen door Kaaphollands, het latere Afrikaans.

Veel elementen uit de Hugenootse tijd hebben de tand des tijds doorstaan. Niet alleen de familienamen, maar ook de namen van vele wijngaarden, waaronder La Motte, La Cotte, Cabrière, Provence, Chamonix, Bien Donné, Champagne, Dieu Donné en Le Dauphiné. Bien Donné functioneert tegenwoordig als een belangrijk landbouwkundig onderzoeksstation.

In Franschhoek bevinden zich verschillende vooraanstaande wijngaarden en enkele van Zuid-Afrika's beste restaurants. Het dorp en de weelderige omgeving zijn een populaire toeristische attractie en worden vaak bezocht als onderdeel van een reis vanuit Kaapstad, samen met Stellenbosch.

Een interessante manier om Franschhoek te verkennen, is met de Franschhoek Wine Tram.