Graaff-Reinet

01-02-2024

Graaff-Reinet, het vijfde oudste dorp in Zuid-Afrika, ligt in het hart van de Karoo, omgeven door het Camdeboo National Park. Hier krijgt de uitgestrektheid en stilte een mysterieuze uitstraling, met een nachtelijke hemel die haar sterren onthult en een aarde die lang verborgen heeft gehouden. Het gebied staat bekend om zijn Karoo Bossies, struisvogel- en schapenboerderijen, waar de Hollandse Voortrekkers uit de Kaapse Kolonie zich vestigden. De Sundays River stroomt hier van de Sneeberg Mountain naar beneden en beëindigde de zoektocht naar vruchtbare grond voor deze pioniers.

In Graaff-Reinet lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het is rijk aan voorbeelden van Kaaps-Hollandse architectuur, met meer erfgoed dan waar ook in Zuid-Afrika. Gebouwen zoals het Reinet House, Urquhart House, de Oude Drostdy en de oude Residency, evenals de Nederlands Gereformeerde Groot Kerk, zijn goed bewaard gebleven of zorgvuldig gerestaureerd. Verken de geschiedenis van het dorp in verschillende musea, waaronder het Old Library Museum met prehistorische fossielen.

Bezoek het Camdeboo National Park, bijna 20.000 hectare groot, met de adembenemende Valley of Desolation, waar kliffen en rotsformaties tot wel 120 meter hoog indrukwekkende beelden creëren. Hier kunt u wilde dieren en diverse vogelsoorten spotten, en genieten van wandeltochten in de natuur of ontspannen picknicken op de daarvoor bestemde plekken.

Probeer lokaal Karoo Lamb wanneer u een restaurant in de regio bezoekt; het is een aanrader voor een authentieke culinaire ervaring.