Grahamstown

01-02-2024

Grahamstown, gelegen in de Oost-Kaap provincie, draagt een turbulent verleden met zich mee. Deze regio herbergt meer forten dan enige andere plek in Zuid-Afrika.

Ondanks het historische conflict is Grahamstown getransformeerd tot een smeltkroes van diverse culturen. De invloeden van de Khoi, Xhosa, Boeren en Britten zijn nog steeds zichtbaar in taal, architectuur, tradities en keuken. Monumenten uit de koloniale periode zijn talrijk, en een stadswandeling door het centrum onthult prachtige oude huizen en kerken. Het Observatory Museum herbergt een Camera Obscura, lange tijd de enige op het zuidelijk halfrond. De met bomen omzoomde straten, vooral Highstreet, tonen prachtig gerestaureerde gebouwen en nemen bezoekers mee naar een andere tijd.

Te midden van het malaria-vrije 'Frontier Country' wordt Grahamstown omringd door ongerepte natuur. Uitgestrekte natuurreservaten bieden duizenden hectares aan flora en fauna, en privé-wildreservaten nodigen uit tot het spotten van de Big Five.

In de wintermaanden (juni/juli) vindt hier een gerenommeerd kunstfestival plaats, waarmee Grahamstown internationale erkenning heeft gekregen. Bovendien herbergt de stad enkele opmerkelijke scholen met een internationale reputatie.