Groblersdal

01-02-2024

Groblersdal, een boerendorp in Limpopo, ligt net over de grens met de provincie Mpumalanga, op 60 kilometer afstand van de indrukwekkende Loskop Dam. Deze dam is met een lengte van 27 kilometer de langste dam op het zuidelijke halfrond, beslaat een oppervlakte van 2350 hectare en zorgt voor irrigatie van landbouwgronden in de omgeving. Hier worden gewassen zoals citrusvruchten, katoen, druiven, tabak, graan en groenten geteeld. Vanaf Pretoria is het ongeveer 170 kilometer naar Groblersdal, wat overeenkomt met ongeveer 2 uur rijden.

Groblersdal maakt deel uit van het zogenaamde 'Culturele Hartland'. In de omgeving zijn verschillende Ndebele-dorpjes te vinden, gekenmerkt door de kenmerkende beschilderingen op de huizen, terwijl de vrouwen vaak sieraden van kralen dragen. Een bezoek aan het Botshabelo Mission Station met het Ndebele Museum in de buurt van Middelburg (88 km) is de moeite waard. Dit gebied heeft ook historische betekenis, aangezien een deel van de Boerenoorlog zich hier afspeelde, en de Boer War-route loopt door het gebied. Er zijn verschillende 'game farms' rond Groblersdal, maar het meest bekende gebied om wilde dieren te zien is het Loskop Dam Nature Reserve.

Het Loskop Dam Nature Reserve strekt zich uit rond de dam en herbergt meer dan 70 verschillende diersoorten, waaronder drie van de Big Five: neushoorn, luipaard en buffel. Andere dieren in het reservaat zijn onder meer giraffen, kudu's, nijlpaarden, elanden en verschillende soorten antilopen. Vogelliefhebbers kunnen genieten van soorten zoals de visarend, ijsvogel, houthoepoe en bijeneter. Naast vogels is de dam ook populair onder vissers. U kunt met een gids een boottocht maken om wilde dieren te spotten, of kiezen voor een 'boose-cruise' bij zonsondergang.