Harrismith

01-02-2024

Harrismith, gelegen in het oosten van de provincie Vrystaat, bevindt zich halverwege de N3-snelweg die Johannesburg en Durban verbindt. Deze plek dient vaak als tussenstop voor reizigers om te tanken en iets te eten tijdens lange reizen. Harrismith ligt bij de schilderachtige Van Rheenen Pas, die de provincies Vrystaat en KwaZulu-Natal met elkaar verbindt. Maar er is meer te ontdekken in de omgeving van Harrismith, waardoor het een uitstekende uitvalsbasis is voor bezoeken aan het Golden Gate Highlands Park (met een Basotho-cultureel dorp), het noordelijke deel van het indrukwekkende uKhahlamba Drakensberg Park in de provincie KwaZulu-Natal, of de Sterkfontein Dam. Deze parken liggen op ongeveer 50 km van Harrismith en bieden adembenemende natuurlijke schoonheid, perfect voor wandelingen, hikes, mountainbiken, of gewoon genieten van het prachtige landschap.

De naam Harrismith is afgeleid van de Britse gouverneur Sir Harry Smith, en de nabijgelegen stad Ladysmith is vernoemd naar zijn vrouw. Het werd oorspronkelijk gesticht in 1849 aan de Elands River, maar vanwege watertekorten in de droge seizoenen werd het een jaar later verplaatst naar de Wilge River, waar het zich nu bevindt. Tijdens de Diamond Rush naar Kimberley was Harrismith een belangrijke handelspost op de route naar Natal. Tijdens de Anglo-Boerenoorlog diende het als basis, en de militaire begraafplaats herinnert nog aan die tijd. Bushman-schilderingen in een grot getuigen van de aanwezigheid van Bosjesmannen lang voordat Harrismith werd gesticht.

Harrismith is niet alleen een stop voor reizigers maar ook voor transport en vrachtverkeer, met de grootste truck-stop van het zuidelijke halfrond, genaamd Highway Junction. Het is ook het centrum van een van de vijf wolproducerende gebieden in Zuidelijk Afrika. Het stadje heeft enkele fraaie gebouwen uit het begin van de 19e eeuw, zoals het Town Hall, gebouwd van zandsteen en bakstenen in 1907.

Een opvallend natuurlijk kenmerk in het oostelijke deel van de Vrystaat is de Platberg, met een platte top van 9 kilometer lengte en een hoogte van 2394 meter. Het Platberg Reserve is geliefd voor hiken en mountainbiken. In oktober vindt het Berg Bohaai Festival plaats, met een hardloop- en mountainbikewedstrijd over de Platberg.

Sterkfontein Dam Nature Reserve, op ongeveer 23 kilometer van Harrismith, is een bezoek waard. Het reservaat van 18.000 hectare is populair bij vogelliefhebbers vanwege meer dan 200 soorten, waaronder verschillende gieren, arenden, ibissen en de korhaan. Het biedt ook mogelijkheden voor lange wandelingen, hiken en mountainbiken. De Sterkfontein Dam is de op twee na grootste dam in Zuid-Afrika, met activiteiten zoals vissen, kanoën en windsurfen. Het landschap bestaat uit bergen, kloven en grasland, wat voor een prachtig uitzicht zorgt.