Hermanus

01-02-2024

Hermanus is een charmant vissersplaatsje aan Walkers Bay in de West-Kaap provincie en staat bekend als dé bestemming voor het observeren van walvissen. Het is het meest bekend van juli tot november, wanneer de walvissen hier samenkomen. Het aangename klimaat en de prachtige omgeving trekken echter het hele jaar door bezoekers en toeristen.

De belangrijkste attractie in Hermanus is natuurlijk het spotten van walvissen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder walvisobservatie vanaf de wal, boottochten voor walvissafari's en zelfs vliegtuigtochten. Hermanus is de enige plaats ter wereld waar de Walvis Omroeper rondloopt, die op zijn hoorn blaast om aan te geven dat er walvissen in de baai zijn. Het Hermanus Whale Festival wordt jaarlijks gehouden aan het einde van september om de terugkeer van de walvissen te vieren.

Naast het walvisspotten biedt Hermanus diverse activiteiten, zoals boottochten, kajakken, shark cage diving, tandem paragliding, duiken, zeilen en paardrijden. Er zijn wekelijkse markten voor verse producten, evenals kunst-, antiek- en handwerkmarkten. Het gebied heeft ook kilometerslange, brede stranden, waaronder Grotto Beach, Voëlklip, Onrus, Kammabaai en Langbaai, waar bezoekers kunnen zwemmen en wandelen.

Het Hermanus Cliff Path langs de kust biedt een spectaculair uitzicht op de zee en de bergen, ideaal voor het spotten van walvissen en dolfijnen. Het Fernkloof Nature Reserve, met 40 kilometer aan wandelpaden, is een uitstekende plek om te wandelen te midden van het beschermde en unieke fynbos, met prachtig uitzicht over de kust.

Golfers kunnen genieten van de Hermanus Golf Course, terwijl de Arabella Golf Course iets verderop ligt voor een meer uitgebreid spel. Hermanus heeft twee havens, waarvan de Old Harbour nu een museum is, terwijl de New Harbour nog steeds dagelijks wordt gebruikt door vissers.

Andere nabijgelegen plaatsen, zoals Gansbaai en Stanford, evenals de Hemel en Aarde Vallei, zijn een bezoek waard. Voor informatie over walvissen kunnen bezoekers het walvismuseum in het centrum van het dorp verkennen. De Zuidkaper is de meest voorkomende walvis in het gebied, en walvissen worden meestal gezien tussen mei en oktober, met het hoogtepunt in oktober. De Zuidkaper staat bekend om zijn kalmerende manier van ademen, het ontbreken van een rugvin en zijn beschermde status sinds 1935. Het walvismuseum biedt diepgaande informatie over deze majestueuze zeedieren.