Howick

01-02-2024

Howick, gelegen in de provincie KwaZulu-Natal, onderscheidt zich door zijn prachtige ligging op ongeveer 90 kilometer van Durban. De stad is gemakkelijk bereikbaar via de N3-snelweg, die van Johannesburg naar de havenstad Durban loopt. Howick bevindt zich in het Midlands-gebied, gekenmerkt door heuvelachtig terrein, kleine meren, rivieren, watervallen en weelderige graslanden waar koeien grazen.

De Midlands-regio staat bekend om zijn bloeiende gemeenschap van kunstenaars en ambachtslieden. Hier vindt u diverse werkplaatsen en ateliers, waaronder die van pottenbakkers, wevers en beeldhouwers. De Midlands Meander, ook bekend als de Arts and Crafts Route, nodigt bezoekers uit om met de auto langs bezienswaardigheden, ambachtswinkels, galerijen en eetgelegenheden te rijden en de creativiteit van de regio te ervaren.

Een opvallende trekpleister in de buurt van Howick is het Summerhill-renfokcentrum, dat bekend staat om het fokken en trainen van enkele van de beste renpaarden in Zuid-Afrika. Bezoekers kunnen een kijkje nemen, maar het is raadzaam om van tevoren een afspraak te maken.

Howick zelf staat beroemd om de indrukwekkende Howick Falls, een waterval van 95 meter waar de Umgeni-rivier naar beneden stort op weg naar de Indische Oceaan. Andere nabijgelegen watervallen zijn onder meer de Cascade Falls (25 meter) en de Shelter Falls (37 meter). Op 16 kilometer ten oosten van Howick vindt u de imposante Karkloof Falls, met een hoogte van 105 meter.

Voor liefhebbers van wandelen en trektochten zijn er diverse routes rond Howick. De Howick Falls Gorge Walk biedt een twee uur durende wandeltocht, beginnend onderaan Harvard Street en eindigend bij de basis van de Howick Falls. De Beacon Hill Trail, ongeveer één uur durend, start aan het einde van Lakeview Road en leidt langs Howick Reservoir en over de top van Beacon Hill. De Umgeni River Trail, ook een uur durend, volgt de rivier, maar is alleen toegankelijk bij droog weer.

Voor natuurliefhebbers biedt het Umgeni Valley Nature Reserve prachtige wandelpaden, waarbij niet alleen het landschap wordt bewonderd, maar ook dieren worden gespot, waaronder giraffes, zebra's, wildebeesten en diverse antilopen. Vogelliefhebbers kunnen genieten van meer dan 270 vogelsoorten. Het reservaat biedt ook een autoroute en accommodatiemogelijkheden.

Vlakbij ligt de Midmar Dam, een paradijs voor watersportliefhebbers, waar activiteiten zoals zeilen, windsurfen en kanoën populair zijn.

Een aangrijpende herinnering aan de geschiedenis van Howick is het concentratiekamp dat tijdens de Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) aan de rand van de stad stond. Een monument op deze locatie eert de vrouwen en kinderen die in het kamp zijn overleden. Een ander monument ten zuiden van Howick herinnert aan de arrestatie van Nelson Mandela op 5 augustus 1962.

In Howick zijn diverse cafés en restaurants te vinden, waar bezoekers kunnen genieten van lekker eten en drinken. Ook zijn er antiekwinkels en kunstgalerijen om te verkennen. Voor meer informatie kunnen bezoekers terecht bij het kantoor van Howick Tourism, gelegen aan de overkant van het platform bij de waterval.