Johannesburg

01-02-2024

Johannesburg (ook Jo'Burg), oorspronkelijk gesticht als een mijnstadje toen goud werd ontdekt, is uitgegroeid tot het commerciële en industriële hart van Zuid-Afrika. Deze kolossale metropool weerspiegelt de vele facetten van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, met zowel welvarende kantoren, chique restaurants en winkels als arme sloppenwijken met hoge misdaadcijfers.

De stad is letterlijk gebouwd op goud, met de goudkoorts van 1886 die Johannesburg binnen drie jaar tot de grootste stad van het land maakte. Ondanks de bloeiende ondernemingslust onder de bijna 5 miljoen inwoners, heeft de stad een complexe geschiedenis gekend van strijd tussen blank en zwart.

Enkele bezienswaardigheden in Johannesburg:

  1. Het huis van Mandela: Het voormalige huis van Nelson Mandela in Soweto, nu het Mandela Family Museum, biedt een kijkje in het leven van de anti-apartheidactivist.

  2. Apartheid Museum: Dit museum geeft een multimediale tour door de geschiedenis van de apartheid, met een indrukwekkende en aangrijpende tentoonstelling.

  3. Soweto: Een excursie naar Soweto, Zuidwestelijke Township, biedt inzicht in de geschiedenis, met bezoeken aan Freedom Square, Regina Mundi Church, en het Hector Pieterson Memorial Square.

Klimaat in Johannesburg: Het weer in Johannesburg is het hele jaar door aangenaam. De zomer (onze winter) is warm met een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius, en de meeste regen valt in de zomermaanden. De wintermaanden (onze zomer) zijn droog en zacht met een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius.

Afstand Johannesburg – Kaapstad: Een populaire reisroute van Johannesburg naar Kaapstad omvat bezoeken aan de Panoramaroute, het Krugerpark, eSwatini, St. Lucia, Hluhluwe, Drakensbergen, Wild Coast, en uiteindelijk de keuze tussen de Tuinroute of Route 62 naar Kaapstad.

Johannesburg is een stad van contrasten, waar het heden de erfenis van het verleden weerspiegelt, en waar bezoekers een dieper begrip van Zuid-Afrika kunnen verkrijgen door zijn diverse wijken en rijke geschiedenis te verkennen.