Kimberley

01-02-2024

Kimberley, gelegen in de provincie Noord-Kaap van Zuid-Afrika, heeft een rijke geschiedenis en economische betekenis. De stad kwam prominent in beeld in 1866 toen Erasmus Jacobs een glinsterende steen ontdekte aan de oever van de Oranjerivier op het land van zijn vader. Deze steen, bekend als de 'Eureka', bleek een diamant van 21,25 karaat te zijn. In 1869 werd een nog grotere diamant genaamd de 'Star of South Africa' gevonden in hetzelfde gebied, die voor 25.000 pond in Engeland werd verkocht.

De diamantkoorts bereikte een hoogtepunt in 1871 toen een enorme diamant van 83,50 karaat werd ontdekt op Colesburg Koppie. Dit leidde tot de oprichting van New Rush, waar duizenden mijnwerkers naartoe trokken. Op 5 juli 1873 kreeg New Rush de naam Kimberley, ter ere van de Engelse Lord Kimberley die het gebied regeerde.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Kimberley is The Big Hole, ook wel bekend als 'die groot gat' in het Afrikaans. Deze mijn was actief van juli 1871 tot 1914 en leverde in totaal 2722 kilo diamanten op. The Big Hole heeft een oppervlakte van 17 hectare en is 463 meter breed. Ondergrondse gangen gingen tot bijna 1100 meter diepte. Na sluiting werd een deel van het gat opgevuld, maar het blijft een indrukwekkende herinnering aan de diamantkoorts.

Het Kimberley Mine Museum, gelegen bij The Big Hole, biedt inzicht in het leven tijdens de diamantkoortsperiode. Naast het museum kunnen bezoekers een historische wandeling maken door het voorstadje Belgravia, dat kenmerkende architectuur uit de Diamant Rush-tijd heeft.

Voor kunstliefhebbers biedt het Mc Gregor Museum, geopend in 1907, en de William Humpreys Art Gallery een prachtige collectie schilderijen, variërend van oude Nederlandse en Belgische meesters tot Zuid-Afrikaanse artiesten.

Aan de noordkant van Kimberley ligt de Kamfer Dam, een kunstmatig eiland dat een populaire broedplaats is voor flamingo's, met aantallen variërend van 20.000 tot wel 50.000.

De stad is ook een halte voor luxe treinen zoals Rovos Rail en de Blue Train op hun route tussen Pretoria en Kaapstad.