Kommetjie

01-02-2024

Kommetjie, gelegen aan de westelijke zijde van de Cape Peninsula, is bereikbaar vanuit Kaapstad via de schilderachtige Chapman's Peak en het plaatsje Noordhoek in zuidelijke richting. Het dorp, gelegen in een rotsachtige inham die haar naam verklaart, kent een rijke geschiedenis, waarbij er bewijs is van het mogelijke prehistorische gebruik van de 'kom' als vissenval.

Tegenwoordig staat Kommetjie vooral bekend om haar prachtige surfstranden en de kreeftvisserij. De vuurtoren "Slangkop," gebouwd in 1919, trekt liefhebbers van vuurtorens aan. Deze toren steekt 33 meter boven de rotsen uit en biedt een indrukwekkend uitzicht over de oceaan met zijn lange zeewier.

Het rustige dorp is een ideale plek om te ontspannen en tot rust te komen aan de kust, waar het geluid van krachtige golven nooit verveelt. Het is een uitnodiging om niet snel door te rijden maar enkele dagen te genieten. Voor gezinnen met kleine kinderen biedt Kommetjie een veilig getijdenbad in de oceaan.

De diversiteit van de flora en fauna in Kommetjie is opmerkelijk, met name de Milkwood-bomen die een grote aantrekkingskracht hebben op vogels, muizen en bavianen. De regio valt ook binnen het unieke Fynbos-gebied, waar u de meeste soorten Fynbos per vierkante meter kunt vinden.

Het 8 km lange strand van Kommetjie nodigt uit tot surfen, kitesurfen, wandelen, of paardrijden langs de branding. Op ongeveer 3 km van het strand ligt het scheepswrak van de SS Kakapa, dat in 1900 vastliep. Voor vogelliefhebbers is dit ook een uitstekende plek om vogels te spotten. Verderop in Noordhoek Valley kunt u 150 verschillende vogelsoorten bewonderen. Een beklimming van de vuurtoren biedt een fenomenaal uitzicht.

Masiphumulele, een Xhosa-gemeenschap, biedt de mogelijkheid voor een wandeling en township-tour waarbij u inzicht krijgt in de geschiedenis van de apartheid in Zuid-Afrika.

Met kinderen is een bezoek aan de Imhoff Farm een aanrader, waar activiteiten zoals kameelrijden en interactie met boerderijdieren mogelijk zijn. Voor een heerlijke stop met thee of koffie en authentieke Afrikaanse lekkernijen is dit de plek. De Cape Point-route trekt fietsers en mountainbikers aan met zijn avontuurlijke kustroute en prachtige uitzichten.

Kommetjie voorziet in alle benodigdheden, maar voor luxere aankopen is de Longbeach Mall in de buurt.