Ladysmith (KZN - Kwazulu Natal)

01-02-2024

Ladysmith, gelegen in de provincie Kwazulu Natal langs de N3-snelweg tussen Johannesburg en Durban, heeft een rijke geschiedenis en biedt prachtige natuurlijke attracties.

In 1847 kochten Boeren onder leiding van Andries Spies een stuk land van de Zoeloe-koning en stichtten de republiek van Kliprivier. Na Britse overname werd het vernoemd naar de vrouw van generaal Smith, Ladysmith. Het fort gebouwd door de Britten diende ter bescherming tegen de Zoeloes.

Tijdens de Tweede Boerenoorlog was Ladysmith het toneel van een langdurige belegering (de Siege of Ladysmith) door Boeren, die duurde van 2 november 1899 tot 28 februari 1900. Het beleg duurde 118 dagen, met voedsel- en medicijntekorten, resulterend in verlies van levens. Britse hulptroepen beëindigden uiteindelijk de belegering.

Ladysmith ligt aan de voet van de Drakensbergen, in de buurt van de Van Reenen-pas. De Kliprivier, die door de stad stroomt, heeft in het verleden overstromingen veroorzaakt. Het klimaat is subtropisch hoogland, met warme zomers en koele winters.

Het Siege Museum naast het gemeentehuis herbergt informatie over de veldslagen en belegering. De Town Hall, gebouwd in 1893, heeft kanonnen genaamd Pollux en Castor voor het gebouw. Verschillende herdenkingsmonumenten in en rond Ladysmith herinneren aan de strijd.

Natuurliefhebbers kunnen genieten van het Nambiti Private Game Reserve, dat de Big Five en andere dieren herbergt. Het Spioenkop Dam Natuurreservaat, op 35 km afstand, biedt watersporten, wandelpaden en mogelijkheden om wilde dieren te spotten, waaronder giraffes, zebra's, neushoorns en een overvloed aan vogels.