L'Agulhas

01-02-2024

L'Agulhas is een pittoresk vissersdorpje in de West-Kaap provincie, vooral bekend vanwege Kaap Agulhas, het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent. In tegenstelling tot de populaire overtuiging bevindt deze kaap zich niet bij Kaap de Goede Hoop, maar ongeveer 170 km ten zuidoosten van Kaapstad. Bij Kaap Agulhas ontmoeten de Indische en Atlantische Oceaan elkaar. Hoewel deze kaap misschien minder spectaculair is dan Kaap de Goede Hoop, heeft het nog steeds een prachtige glooiende kustlijn en een rotsachtig strand.

De ondiepe zeebodem voor de kust maakt het gebied ideaal om te vissen. In de winter kunnen krachtige stormen met golven tot wel 30 meter hoogte de regio teisteren, wat door de jaren heen heeft geleid tot talrijke scheepswrakken.

In 1849 werd de vuurtoren gebouwd, en tegenwoordig herbergt het een klein museum en een restaurant. Vanaf de vuurtoren heeft u een schitterend uitzicht over de oceanen en het dorpje L'Agulhas, evenals Gansbaai.

Het gebied staat vooral bekend om het Cape Agulhas National Park, dat in 1999 werd erkend. Hier vindt u een diversiteit aan flora, waaronder verschillende soorten fynbos, en vogels. Tussen augustus en oktober heeft u de kans om walvissen en dolfijnen voor de kust te spotten.