Louis Trichardt - Makhado

01-02-2024

Louis Trichardt, ook bekend als Makhado, ligt in de Limpopo provincie aan de voet van de Soutpansbergen. Dit schilderachtige boerendorp heeft een subtropisch klimaat en is omgeven door vruchtbare grond waar litchi's, bananen, mango's en noten goed gedijen. Het ontstond als een van de vele dorpen gesticht door de Voortrekkers, met Louis Trichardt zelf die hier in 1783 zijn kamp opzette op weg naar Mozambique.

Het pittoreske Louis Trichardt, hoewel klein, heeft een belangrijke ligging, vooral voor reizigers op weg naar het Kruger National Park. Het dorp heeft ook interessante attracties, waaronder het Schoemansdal Open Air Museum, dat het leven toont van de pioniers die zich hier vestigden na hevige strijd met de Venda-bevolking.

De Soutpansbergen, vernoemd naar het zoutmeer aan de westelijke hellingen, bieden gevarieerde flora en fauna, met de opvallende Baobab-bomen en prachtige bergen. Het gebied herbergt een verscheidenheid aan roofvogels, zeldzame vogelsoorten en is ook een plek om luipaarden te spotten.

In de buurt van Louis Trichardt liggen natuurreservaten zoals het Ben Lavin Natuurreservaat en het Blouberg Natuurreservaat, bekend om zijn uitgebreide vogelpopulatie en de grootste populatie Kaapse gieren. Lake Fundudzi, het heilige meer van de Venda's, ligt midden in de Soutpansbergen en vereist toestemming voor bezoekers vanwege de lokale gebruiken en rituelen.

Het Langjan Natuurreservaat biedt de mogelijkheid om kuddes met gemsbokken en verschillende vogelsoorten te zien. Voor kleurrijke Venda- en Shangaan-textiel en souvenirs kun je het 'Madi a Thava'-project bezoeken.

Voor wandelliefhebbers is de Mabudashango Hiking Trail in de Magoebaskloof een uitdaging, met 53 kilometer en 4 dagen wandelen door het heilige land van de Venda en langs Lake Fundudzi.

Golfers kunnen genieten van de prachtige Louis Trichardt golfbaan, een van de mooiste in Limpopo, met goed onderhouden gras het hele jaar door en prachtige bomen op de baan.