Lydenburg - Mashishing

01-02-2024

Lydenburg, nu bekend als Mashishing, ligt in de provincie Mpumalanga op ongeveer drie uur rijden van Pretoria. Veel mensen bezoeken deze plaats op weg van of naar het Krugerpark. Lydenburg bevindt zich aan de voet van de Long Tom Pass, die over een afstand van 8 kilometer een hoogteverschil van maar liefst 1100 meter kent.

Gesticht in 1849 door een groep Voortrekkers onder leiding van Andries Potgieter, werd Lydenburg een belangrijke plaats rond 1871 op de handelsroute naar Delagoa Bay (nu Maputo) in Mozambique. Goud werd ontdekt in 1873, waardoor de Lydenburg Goldfields ontstonden, maar de goudkoorts was van korte duur vanwege de beperkte hoeveelheid goud. De naam Long Tom Pass is afgeleid van de Long Tom-kanonnen die werden gebruikt tijdens de Anglo-Boerenoorlog van 1880.

Het Gustav Klingbiel Nature Reserve, gelegen aan de oostkant van Lydenburg bij de Long Tom Pass, is een rustig reservaat van 2200 hectare met wandel- en hikingroutes, mountainbikeroutes en een overvloed aan vogelsoorten. Het Lydenburg Museum bij de ingang vertelt meer over de geschiedenis van het gebied, en in het reservaat vindt u archeologische bezienswaardigheden uit de ijzertijd en de Anglo-Boerenoorlog.

Andere natuurgebieden in de buurt, zoals het Sterkspruit Reserve, bieden wandel- en vogelspotmogelijkheden, en u kunt de Lydenburg-watervallen of de Horse Shoe Falls bezoeken. Lydenburg staat ook bekend als een uitstekende plek voor vliegvisserij, en activiteiten zoals paardrijden en golfen zijn beschikbaar. Het dient ook als een handige uitvalsbasis voor bezoeken aan historische locaties zoals het mijnwerkersdorp Pilgrim's Rest en de adembenemende Blyde River Canyon.

In juni 2006 kondigde de minister van kunst en cultuur aan dat Lydenburg, samen met vele andere plaatsen in Zuid-Afrika, een nieuwe naam zou krijgen: Mashishing. Tot op heden wordt deze naam echter nauwelijks gebruikt in de spreektaal, en bewegwijzeringsborden vermelden zowel Lydenburg als Mashishing.