McGregor

01-02-2024

McGregor, gelegen in de Breede River Vallei in de Westkaap, biedt een ontsnapping aan de hectiek van het dagelijks leven. Het dorp is bereikbaar via een goed geasfalteerde weg of een zandweg, en als je de lokale bevolking vraagt wat er te doen is in McGregor, zullen ze met een brede glimlach antwoorden: "Nou, eigenlijk niets, daarom houden we ervan!" Maar natuurlijk is dat niet helemaal waar...

McGregor is een plek voor rust en ontspanning, voor goede wijn en lekker eten. Het is ideaal voor lange wandelingen en het samenzijn met vrienden. Het dorp straalt een 19e-eeuwse sfeer uit en geeft het gevoel geïsoleerd te zijn van de buitenwereld. Met het klimaat van de Kleine Karoo, met hete zomers en koele tot koude winters met sneeuw op de omringende bergen, is dit vruchtbare land een goede plek om te boeren. In het McGregor-museum is een lijst te vinden met de namen van de 19 boeren die hier in 1905 land kochten en verdeelden.

McGregor is bezaaid met witte rietgedekte huisjes en zandwegen die leiden naar verrassende ontdekkingen: galerijen, boetiekjes, olijf- en wijngaarden, prachtige tuinen en nieuwe vrienden. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij.

Bezoek de lokale pottenbakkerij of een van de koffiezaakjes. Op zaterdag moet je zeker naar de plaatselijke markt gaan voor verse producten zoals huisgemaakte jam, chutneys, versgebakken brood en muffins. Als je er niet bent op zaterdag, kun je de Deli in de hoofdstraat bezoeken!

In McGregor en het nabijgelegen Robertson worden regelmatig wijnfestivals gehouden. Tijdens deze festivals wemelt het van toeristen uit binnen- en buitenland die naast heerlijke wijn en lekker eten ook van stevige wandelingen houden. De spectaculaire Boesmanskloof Trail is meer geschikt voor doorgewinterde wandelaars, want deze loopt van McGregor naar Greyton. Krans Nature Reserve is een prachtig wandelgebied met een adembenemend uitzicht over het dorp, en ook de Kleinberg Trail mag niet ontbreken in je wandelschema. In dit prachtige natuurgebied kun je ook mountainbiken of vogels spotten in het Vrolijkheid Nature Reserve.

Veel bekende en minder bekende kunstenaars hebben zich in McGregor gevestigd, en hun kunst varieert van olieverfschilderijen tot pastel-, acrylverf- en potloodtekeningen.

Het dorp staat ook bekend om de vele holistische therapeuten die zorgen voor evenwicht tussen "mind, body en soul". Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom zoveel therapeuten zich hier hebben gevestigd, wordt gesuggereerd dat de geografische positie van McGregor op lijnen ligt die een hoge energie uitstralen. Dit wordt bevestigd door de bushman-tekeningen die in deze vallei te vinden zijn. Je kunt hier een meditatiecentrum bezoeken of een van de vele individuele therapieën ondergaan.

McGregor, gelegen "in the middle of nowhere", is een heerlijke plek om te verblijven en tot rust te komen in de natuur.