Muizenberg

01-02-2024

Muizenberg, gelegen aan de kust van de Cape Peninsula, vormt een schilderachtige enclave aan de ronding van de False Bay in de Westkaap.

In 1882 verwierf Muizenberg zijn aantrekkelijkheid toen het per trein gemakkelijk bereikbaar werd, en in 1913 onderging het station een renovatie. Hedendaags profiteren studenten uit Kaapstad van het gemak om deze surfstad per trein te bereiken, waar het witte strand, jeugdige bezoekers en kleurrijke strandhuisjes nog steeds vele vakantiegangers charmeren.

Naast de natuurlijke aantrekkingskracht biedt Muizenberg een historisch decor. Victoriaanse en Edwardiaanse strandvilla's sieren nog steeds het dorp, waaronder het prachtige stationsgebouw met een klokkentoren, gebouwd in de Edwardiaanse stijl.

Een interessante bezienswaardigheid is Het Posthuys, een VOC-tolhuis waar schepen belasting betaalden bij aanmeren. Sergeant Muys, een van de eerste functionarissen hier, gaf Muizenberg zijn naam. Ontdek meer in het gerestaureerde oude Tolhuis.

Verken de residentie van Graaf en Gravin Natale Labia, gebouwd in 1929 en nu een multifunctioneel cultureel centrum met galerijen, Afrikaanse boetieks en een Italiaans café.

Rhodes' Cottage blijft een trekpleister, ooit de vakantiewoning van Cecil Rhodes, de eerste minister van de Kaapkolonie. Het huis, nu een museum gewijd aan Rhodes' leven, verwelkomt bezoekers. Rudyard Kipling, de beroemde schrijver, bracht eveneens vele winters door in Muizenberg.

De False Bay staat bekend om zijn regelmatige bezoekers, waaronder de Great White Shark. Strandwachters zorgen voor veiligheid door vlaggen te hijsen om aan te geven of het veilig is om de zee in te gaan.

Voor avonturiers biedt Muizenberg activiteiten zoals rotsklimmen en cage-diven met witte haaien. Echter, het dorp staat vooral bekend om zijn surfscene, waar beginners lessen kunnen nemen en surfboards en wetsuits kunnen huren aan het strand.