Ohrigstad

01-02-2024

Ohrigstad, gelegen in de provincie Mpumalanga ten noorden van Lydenburg, is een kleine nederzetting met een geschiedenis die teruggaat tot 1845. De officiële naam, Andries Ohrig Stad, is een eerbetoon aan de Voortrekkerleider Andries Hendrik Potgieter en de Nederlandse handelaar Gregorius Ohrig, die destijds een fort bouwden op deze plek. Hun aanvankelijke vestiging werd echter getroffen door malaria, waardoor ze gedwongen werden het gebied te verlaten. Pas nadat de ziekte onder controle was, keerden ze terug. In mei 1873 werd het gebied officieel aangemerkt als 'public gold field' toen er goud werd ontdekt in de Selati Rivier.

Ohrigstad wordt vaak aangeduid als de 'gateway to the Panorama Route', omdat het dicht bij de Blyde River Canyon, God's Window en Bourke's Luck Potholes ligt. Vanuit Ohrigstad is het gemakkelijk om al dit natuurschoon en meer te verkennen. Het stadje ligt in een prachtige vallei, omringd door akkerbouwgrond waar gewassen zoals maïs, bonen, fruit en paprika's worden verbouwd.

Een interessante excursie in de buurt van Ohrigstad zijn de Echo Caves. Ontdekt in 1920 door de boer die het land boven de grotten bezat, onthulden de grotten een uitgebreid stelsel van wel 40 km, met de hoogste kamer op 60 meter hoogte. Het is een van 's werelds oudste grotten, al vroeg gebruikt als schuilplaats. Een rondleiding van 2 km biedt een blik op prachtige kamers in de grot, compleet met stalagmieten en stalactieten. Voor avonturiers zijn er speciale tours die dieper de grot in gaan.

Tussen Ohrigstad en het historische mijnwerkersdorpje Pilgrim's Rest ligt het Ohrigstad Dam Nature Reserve, een natuurreservaat van 25.000 hectare op de rand van het Greater Drakensberg Escarpment. Hier kunt u genieten van een ontspannen dag in de natuur met picknickfaciliteiten, vissen, kanoën, roeien, wandel- en vogelspotmogelijkheden. Het gebied herbergt diverse bokken, antilopes en ander klein wild, en als u geluk heeft, kunt u zelfs nijlpaarden in of nabij de dam zien.

In de omgeving zijn ook wildreservaten waar u op safari kunt gaan. Tot slot kunt u een kort bezoek brengen aan het 'Shoe House', een opvallend huis in de vorm van een grote schoen, waar zelfs overnachtingsmogelijkheden zijn.