Paarl

01-02-2024

Ongeveer 40 minuten verwijderd van Kaapstad, aan de voet van majestueuze bergen en granieten rotsen, ligt het charmante dorp Paarl, het derde oudste stadje in Zuid-Afrika. Deze pittoreske locatie herbergt historische schatten en is doordrenkt van betekenis, waaronder de Drakenstein-gevangenis, waar Nelson Mandela zijn laatste jaren in gevangenschap doorbracht en zijn 'Walk to Freedom' begon.

Paarl, gelegen in de Kaapse wijnlanden, biedt de ideale setting om zwoele zomerdagen door te brengen, genietend van een goed glas wijn, lokaal geproduceerd in de weelderige vallei van Paarl en wellicht vergezeld van heerlijke olijven uit dezelfde regio.

Een wandeling door de dorpsstraat voert je terug in de tijd, te midden van prachtige voorbeelden van Kaap-Hollandse, Victoriaanse, Edwardiaanse en Art-Deco architectuur. Veel van deze historische gebouwen herbergen nu boetiekjes, galeries en gezellige winkels.

Voor gezinnen zijn er tal van attracties, zoals het Drakenstein Lion Park, de krokodillenboerderij, het slangenpark of het vogelpark met diverse watervogels. Ook net buiten Paarl, maar zeker een bezoek waard, is Butterfly World, waar je temidden van honderden vlinders kunt wandelen.

Het Taalmonument, dat symbool staat voor de diversiteit van talen in Zuid-Afrika, met maar liefst 11 officiële talen, is een andere interessante bezienswaardigheid. Hier kun je ook prachtige foto's maken.

Paarl biedt een scala aan activiteiten, van paardrijden door de bergen en wijngaarden tot ballonvaren bij zonsopgang om Paarl te zien ontwaken. Hiken of mountainbiken in het Limietberg Nature Reserve behoort ook tot de mogelijkheden. Voor de avontuurlijke zielen is er zelfs de mogelijkheid om te klimmen bovenop de granieten rotsen waar Paarl om bekend staat.

Langs de oevers van de Bergrivier ligt een Arboretum met maar liefst 4500 bomen, waarvan 750 inheems en exotisch zijn. Het rijke planten- en dierenleven van Paarl trok zelfs de aandacht van Charles Darwin toen hij de stad in 1836 bezocht.

Ten slotte zijn er in Paarl verschillende uitstekende restaurants te vinden, waar je kunt genieten van culinaire hoogstandjes te midden van deze betoverende omgeving.