Piet Retief

01-02-2024

Piet Retief, gelegen in het zuidoostelijke puntje van de provincie Mpumalanga, aan de grens met Swaziland, is een plaats die zijn naam ontleent aan een van de Voortrekker-leiders. De stad, oorspronkelijk gesticht in 1882 en officieel hernoemd tot eMkhondo in 2010, wordt nog steeds vaak aangeduid als Piet Retief.

De regio rond Piet Retief staat bekend om zijn bosrijke omgeving, aangezien het een belangrijk gebied is voor houtproductie. Een interessante bezienswaardigheid is de papierfabriek van Mondi Forest Pulp & Paper Plant, waar rondleidingen worden aangeboden om het milieuvriendelijke papierproductieproces te laten zien.

De Nederduits Hervormde kerk, gebouwd in 1921 door de architect Gerard Moerdijk, die ook het Voortrekker Monument heeft ontworpen, is een opvallend bouwwerk in de stad. De omgeving heeft ook verschillende plaatsen met Nederlandse namen, zoals Amsterdam, Ermelo of Amersfoort, waar reizigers vaak stoppen voor foto's bij de plaatsnaamborden.

Het gebied rond Piet Retief is gunstig voor (vlieg-)vissen, en het landschap trekt vogelliefhebbers en wandelaars aan. Er zijn verschillende wandelroutes, waaronder de Assegai Hiking Trail en de langere Phongolo Highlands Hiking Trails, variërend van een paar uur tot enkele dagen.

Het Piet Retief Game and Birds Park biedt de mogelijkheid om lokale flora en fauna te bewonderen, terwijl het Oribi Conservatory zich inzet voor het behoud van de schattige oribi-antilopen. Het informatiecentrum verstrekt inzicht in de geschiedenis van het dorp, en er zijn ook oorlogsmonumenten in de buurt, zoals het Zulu War Memorial en het monument met begraafplaats ter herdenking van Britse soldaten die omkwamen tijdens de Battle of Intombe.