Pietermaritzburg

01-02-2024

Pietermaritzburg, de hoofdstad en de op een na grootste stad van de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika, werd gesticht in 1838. Gelegen in een landelijke omgeving te midden van beboste heuvels in de Natal Midlands, staat het bekend als een van de best bewaarde Victoriaanse steden ter wereld. De stad ligt centraal tussen Durban, de Drakensbergen en de wildreservaten van KwaZulu-Natal, waardoor het een aantrekkelijke tussenstop is tijdens een vakantie in Zuid-Afrika.

In het voorjaar komt Pietermaritzburg tot leven met bloeiende azalea's en de vele parken die de stad rijk is, trekken een verscheidenheid aan vlinders, vogels en mensen aan. De stad is vernoemd naar de twee leiders van de Voortrekkers, Gerrit Maritz en Piet Retief. Hoewel Piet Retief de stad nooit heeft bereikt vanwege zijn dood door toedoen van Dingane, werden hun volgelingen hier in 1837 gevestigd en introduceerden ze de plaatsnaam. Zes jaar later werd het dorp uitgeroepen tot militaire garnizoenstad.

Pietermaritzburg heeft een rijke geschiedenis, verbonden met het Zulu-imperium, en haar Zulu-naam is Umgungunglovu, wat 'Plaats van de Olifant' betekent. Het staat ook bekend vanwege een beroemd incident in 1893, waar Mahatma Gandhi uit de trein werd gezet vanwege rassendiscriminatie. Zijn bronzen beeld herinnert aan dit moment en staat op Church Street.

Als 'Stad van de Bloemen' herbergt Pietermaritzburg de uitgestrekte Botanische tuin van 46 hectare, opgericht in 1872. Deze tuin herbergt zeldzame inheemse planten, graslanden en is een paradijs voor vogels en klein wild.

Voor liefhebbers van kunst en cultuur zijn er verschillende interessante plekken en musea, waaronder de Tatham Art Gallery, KZN Spoorwegmuseum, Natal Museum, Msunduzi Museum en het Macrorie House. Er zijn ook antiekwinkels, markten en restaurants in de stad. De omgeving rond Church Street staat bekend om beelden, Afrikaanse kunst en tapijten.

In de buurt van de stad zijn er game parks en natuurreservaten, waaronder Umgeni Valley Nature Reserve, Lion Park, Tala Game Reserve en Albert Falls Nature Reserve.

Golfliefhebbers kunnen genieten van de Maritzburg Golf Club, opgericht in 1886, of de Victoria Country Club, gelegen aan het Queen Elizabeth Nature Reserve.