Porterville

01-02-2024

Porterville, gelegen aan de voet van de Olifants River Mountains in de Westkaap provincie, is een klein stadje in het Swartland, ongeveer 155 kilometer ten noordoosten van Kaapstad. Deze regio stond oorspronkelijk bekend als het gebied van de San, voordat de Nederlandse VOC hier arriveerde en zich hier vestigde. Overal in de omgeving zijn nog steeds San-kunstwerken te vinden, met als meest opmerkelijke de eeuwenoude schildering van een zeilschip in de Winterhoek Bergen ten oosten van Porterville, gelegen op privéland.

Porterville is vooral bekend om zijn rol tijdens het Wild-Flower Season, waar de Disa Uniflora, met name de zeldzame sulfaatgele variant, in het wild bloeit. Dit is de enige plek in Zuid-Afrika waar deze prachtige bloem in het wild te bewonderen is. Naast de bloemenpracht zijn ook de Blauwe Kraanvogels hier talrijk aanwezig, met hun kenmerkende roep en zilverblauwe kleur, en zijn uitgeroepen tot de nationale vogel van Zuid-Afrika.

De warme zomers met sterke thermiek maken Porterville bijzonder geschikt voor liefhebbers van paragliden en hanggliden. De Dasklip Pass is de aangewezen locatie voor avontuurlijke sprongen. Via deze pas bereikt men het Groot Winterhoek Nature Reserve, waar diverse rotsschilderingen te vinden zijn, samen met prachtige rotsformaties en wandelroutes, zoals De Hel en De Tronk.

Het Groot Winterhoek Nature Reserve herbergt ook de Waterfall Porterville Trail, een prachtige wandeling langs watervalletjes die naar de graanvelden leiden. Een waarschuwing: deze wandeling vereist enige voorbereiding. De regio staat bekend om de Swartland wijnroute, die langs Malmesbury, Riebeek Valley en Piketberg voert. De lokale wijnen, verkrijgbaar bij betere wijnhandelaren in België en Nederland, zullen voor de wijnliefhebbers wel bekendheid genieten.

Op 25 kilometer buiten Porterville ligt het relatief onbekende Beaverlac Nature Reserve, een natuurgebied van 5000 hectare met twee rivieren, een overvloed aan dieren en planten, indrukwekkende rotsformaties en de mogelijkheid om de zeldzame Black Eagle te spotten.