Potgietersrus (Mokopane)

01-02-2024

Potgietersrus, tegenwoordig bekend als Mokopane, ligt in de Limpopo provincie, ongeveer twee uur rijden van Gauteng. Het fungeert als een handige tussenstop voor reizigers op weg naar Botswana, Zimbabwe en het Kruger National Park. Het dorp kenmerkt zich door het prachtige bushveld en de invloeden van diverse culturen, waaronder Ndebele, Noordelijke Sotho, Tsonga, Sesotho, en de Afrikaanse en Engelse cultuur, wat het een uniek karakter geeft.

Het gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte bushvelden met acaciabomen en vetplanten, en heeft ook agrarische waarde met gewassen als graan, tabak, katoen, maïs, noten en citrusvruchten. Bovendien herbergt de grond waardevolle mineralen zoals platina, graniet en diamanten, die worden gewonnen in diamant- en platinamijnen. Deze mijnen zijn toegankelijk voor bezoekers, en boekingen kunnen worden gemaakt bij het informatiecentrum.

De oorsprong van de naam Potgietersrus gaat terug naar Hendrik Potgieter, een Voortrekker die zich hier in 1852 vestigde en het oorspronkelijk Vredenburg noemde. In 1858 werd het hernoemd naar Piet Potgieter, een andere Voortrekker. Later werd het huidige Mokopane genoemd ter ere van het Ndebele stamhoofd met dezelfde naam.

De Johan Koch Art Gallery in het dorp toont het werk van deze kunstenaar, gespecialiseerd in het schilderen van wilde dieren. Daarnaast zijn er in de natuur tal van grotten en overhangende rotsen te vinden met San Rock Art-schilderingen.

Midway Ceramics, gelegen tussen Mokopane en Polokwane, is een pottenbakkerij die open is voor het publiek op werkdagen, waar bezoekers het handmatige proces van het maken van potten kunnen bekijken. Sue's Homenet Village biedt kunst en verfrissingen in een oud woonhuis.

De regio biedt diverse outdoor activiteiten, waaronder wandelen, hiken, 4x4-routes, game viewing, vogels spotten en vissen. Natuurgebieden zoals Thabaphaswa en Doorndraai Dam Nature Reserve zijn ideaal voor verkenning. Het Mokopane Nature Reserve and Game-breeding Centre organiseert rondleidingen en gamedrives, waarbij verschillende Afrikaanse en internationale diersoorten te zien zijn.

Voor botanici is Ana Trees, ten noorden van de Waterberg, een boeiende locatie waar ontdekkingsreiziger David Livingstone ooit kampeerde. De omgeving herbergt ook tal van archeologisch significante grotten, waar fossielen van planten en dieren, waaronder een 3,3 miljoen jaar oude Aap-Mens, zijn ontdekt. Het Arend Dieperink Museum biedt meer inzicht in de geschiedenis en archeologische vondsten van Potgietersrus en de omgeving.