Rorke’s Drift

01-02-2024

Rorke's Drift is gelegen in de provincie Kwazulu Natal, ongeveer 46 kilometer ten zuidoosten van Dundee. De naam is afgeleid van het woord 'drift', wat verwijst naar een natuurlijke overgangsplaats in een rivier. In dit geval betreft het de Buffalo River, die vanwege rotsen ondiep was op dit punt, waardoor het gemakkelijk overgestoken kon worden. Het element 'Rorke' komt van James Rorke, de eigenaar van een nabijgelegen boerderij bij deze rivieroversteek. Na Rorke's overlijden werd de boerderij overgenomen door een Zweedse missiepost, die later een cruciale rol speelde in de Battle of Rorke's Drift tussen de Britten en de Zoeloes.

Fugitives Drift Lodge biedt twee Battlefield-tours aan. Bij de eerste tour bezoekt u de locatie van de Battle of Rorke's Drift, waar slechts 139 Britse soldaten het opnamen tegen 4000 Zoeloe-krijgers. Ondanks het aanzienlijke numerieke verschil wonnen de Britten vanwege hun vuurwapens, en velen van hen werden later onderscheiden met de Victoria Cross. De andere tour brengt u naar het Isandlwana Battlefield, waar de Zoeloes een dappere strijd vochten en de Engelsen versloegen. Beide tours worden begeleid door ervaren gidsen die het verhaal van de strijd gedetailleerd en meeslepend vertellen. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Het Rorke's Drift Battle Museum is een must-visit voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Zuid-Afrika, met een focus op de strijd tussen de Britten en de Zoeloes bij Rorke's Drift. Het museum biedt een prachtige audiovisuele weergave van dit historische moment.

Vanuit de schitterende Isibindi Zulu Lodge bij Rorke's Drift worden 'village tours' georganiseerd naar een nabijgelegen authentiek Zulu-dorp op het platteland. Met een bootje steekt u de rivier over en verkent u het dorp, waar u wordt verwelkomd door de Sangoma (genezer). Hier leert u meer over de levensstijl en tradities van de Zulu-bevolking.

Het kunst- en handwerkcentrum in het dorp, opgericht door de Evangelisch Lutherse kerk, staat bekend om de hoge kwaliteit van handgeweven tapijten en kunstvoorwerpen van klei. Dit centrum heeft zijn reputatie te danken aan training door Zweedse kunstenaars/leraren.

In de omgeving van Rorke's Drift liggen ook enkele kleinere wild- en natuurparken. Het is bijna onvoorstelbaar dat dit nu zo vredige gebied ooit het toneel was van enorme veldslagen.