Sabie

01-02-2024

Sabie, een bosrijk dorp gelegen aan de oevers van de Sabie rivier in de provincie Mpumalanga, heeft zijn oorsprong in een tijd waarin de rivier bekend stond om zijn gevaarlijke nijlkrokodillen en overstromingen, waardoor de Shangaan van de Tshonga-stam het de naam UluSaba gaven, wat 'de rivier van angst' betekent.

In 1871 werd dit gastvrije stadje gesticht nadat een jachtpartij per toeval een goudader onthulde toen een afgevuurde kogel een rotsfragment deed afbreken. Gelegen op 360 km ten oosten van Johannesburg en 64 km ten westen van het beroemde Kruger National Park, biedt Sabie, met zijn hoogte van ongeveer 1000 meter, adembenemende uitzichten en watervallen.

Langs de Panorama Route, net buiten het dorp, liggen prachtige watervallen zoals de Bridal Veil, Horse Shoe Fall en Long Creek Falls, verscholen in een betoverend bos aan de zuidzijde van de Sabierivier.

De plantages rondom Sabie vormen 's werelds grootste door de mens gemaakte bossen. Binnen het dorp zijn charmante winkeltjes zoals Wild Fig Tree en The Woodsman, evenals een galerie op de hoek van Main Street en Main Road.

Sabie biedt voor elk wat wils, van 4x4-trips, zwemmen, vissen, abseilen, handboogschieten, hete luchtballonvaarten, vogels spotten tot raften en rotsklimmen. Met meer dan 20 restaurants, pubs, supermarkten en koffieshops is de culinaire variëteit uitgebreid, variërend van biltong tot pannenkoeken.

Een vakantie in Sabie betekent vaak het verkennen van de omgeving, zoals de Blyde River Canyon aan de Panorama Route. Het Gustav Klingbiel Nature Reserve, met valleien, bergen, bosvelden, graslanden en heuvels, biedt schilderachtige vergezichten op een reservaat van 2200 hectare.

Golfers kiezen voor de Sabie River Golf Course in Hazyview, waar 18 holes in het schilderachtige Lowvelds van Mpumalanga worden gelopen, en de waterpartijen worden bevolkt door wildlife.

De zomer, tussen oktober en april, kent regelmatige regenbuien, vaak rustig, maar soms vergezeld van onweer of hagel. De temperaturen variëren gemiddeld tussen 2 en 32 graden, met de warmste dagen in december en de koelste in juni. Mist in de zomermaanden geeft de valleien een sprookjesachtig karakter, perfect voor onvergetelijke foto's.