Soweto

01-02-2024

Soweto is een wijk binnen de stad Johannesburg in de provincie Gauteng, Zuid-Afrika. De naam is een afkorting van "South Western Townships," ontstaan in 1886 als een woonwijk voor de zwarte bevolking die in de goudmijnen werkte. De wijk groeide snel tijdens de apartheid in Zuid-Afrika en herinnert nog steeds aan die tijd.

Het Hector Pieterson standbeeld en museum herdenken de opstand van de zwarte bevolking van Soweto, waarbij gestreden werd voor Engels als instructietaal op school in plaats van het Afrikaanse onderwijs dat door de regering werd ingesteld. Het protest eindigde in een bloedbad, waarbij de politie het vuur opende en talloze studenten, waaronder de 13-jarige Hector Pieterson, doodde.

Soweto is de geboorteplaats van Nelson Mandela, en zijn voormalige huis is nu een museum en toeristische attractie. Aartsbisschop Desmond Tutu, een activist tegen apartheid, is ook geboren in Soweto. Een bezoek aan Soweto staat vaak in het teken van de politieke geschiedenis van Zuid-Afrika.

Er zijn verschillende wijken binnen Soweto, variërend van kleine winkeltjes voor dagelijkse benodigdheden tot grote winkelcentra, hotels, uitgaansgebieden, en ziekenhuizen. Werkgelegenheid is beperkt in Soweto, dus veel bewoners reizen dagelijks met minibusjes naar de stad voor werk.

Ondanks de uitdagingen geeft een georganiseerde excursie met een gids een kleurrijk beeld van het trotse leven van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Hier vindt u lokale kerken, traditionele genezers, kroegjes, het Apartheid Museum, het Hector Pieterson Standbeeld, het Openluchtmuseum in de Klipton-wijk, het Mandela Familiemuseum, de Oppenheimer-tuinen, het voetbalstadion en Vilakazi Street, waar twee Zuid-Afrikaanse grootheden werden geboren.