Stellenbosch

01-02-2024

Stellenbosch, de op één na oudste stad van Zuid-Afrika, ligt verscholen in een prachtig dal in de provincie West-Kaap. De stad is vernoemd naar Simon van der Stel, een Nederlandse gouverneur die hier in 1679 de eerste druivenstokken plantte. Inmiddels is Stellenbosch uitgegroeid tot de wijnhoofdstad van het land.

Voor fijnproevers en cultuurliefhebbers heeft Stellenbosch genoeg te bieden. Het centrum staat vol musea en oude gebouwen uit de koloniale tijd. Sportieve gasten kunnen genieten van activiteiten zoals golfen, paardrijden, wandelen, tennissen, fietsen, vliegvissen en mountainbiken.

Stellenbosch heeft een mediterraan klimaat, met droge, warme zomers en een koele winter met veel neerslag. De stad is gezegend met een prachtig klimaat voor het verbouwen van druiven en het produceren van wijn. Vanaf Stellenbosch vertrekt de eerste en bekendste wijnroute van Zuid-Afrika. Rondom de stad liggen maar liefst 106 wijnkelders. De Stellenbosch Wine Route is opgedeeld in vijf delen en voert langs bekende wijnhuizen. Spier Wine Estate is een van de bekende wijnlandgoederen en bestaat uit een landhuis, pub, restaurant, boerderij en wijncentrum. Elke winter vindt in de stad het Stellenbosch Wine Festival plaats, waar gasten genieten van meer dan 500 soorten wijnen, muziek, dans en kunst.

Stellenbosch staat ook bekend als de 'eikenstad' vanwege de vele grote eikenbomen. Deze dateren uit de 17e eeuw, toen de eerste wijnboerderijen werden opgericht en er behoefte was aan eikenhout voor wijnvaten. Hoewel het Afrikaanse klimaat niet ideaal was voor het maken van wijnvaten van eikenhout, zijn de bomen gebleven en dragen ze bij aan de charme van de stad.

De Dorpsstraat is de belangrijkste straat van de stad, bezaaid met prachtige monumentale gebouwen in Kaap-Hollandse stijl, Gregoriaanse en Victoriaanse bouwstijlen. Winkels, restaurants, hotels en ateliers hebben hun plek gevonden in deze historische panden. Een opmerkelijke winkel in de Dorpsstraat is Oom Samie se Winkel, die er nog steeds uitziet zoals tweehonderd jaar geleden, met een assortiment aan oude/antieke spullen, kitsch, kleding, wijn, specerijen en fruit.

De Moederkerk, gelegen aan het dorpsplein, is even oud als de stad zelf en heeft indrukwekkende branden overleefd. Na de laatste brand werd de kerk in 1863 herbouwd in neogotische stijl, naar een ontwerp van de Duitse kunstenaar Carl Otto Hagar. Stellenbosch herbergt ook diverse interessante musea, waaronder het Dorpsmuseum, het Toy & Miniature Museum, het Rupert Museum, de kunstgalerie Rembrandt van Rijn, het wijnmuseum Stellenrijck en het cognacmuseum Oude Meester.

Naast de vele wijnhuizen en het historische stadscentrum staat Stellenbosch bekend als een studentenstad vanwege de aanwezigheid van de Stellenbosch Universiteit. Gelegen midden in het centrum trekt de universiteit jaarlijks meer dan 17.000 studenten. Met veel gezellige barretjes en een bruisend uitgaansleven is er zowel voor toeristen, studenten als de lokale bevolking genoeg te beleven.


Ontdek de grenzeloze mogelijkheden voor jouw Afrikaanse reis met Zuid-AfrikaReis.be! Als jouw vertrouwde gids bieden wij een breed scala aan reisopties, van spannende safari's tot ontspannende strandvakanties. Met onze diepgaande kennis van de regio en meer dan 20 jaar ervaring, staan wij klaar om jouw droomreis werkelijkheid te maken. Verken onze exclusieve reisarrangementen en neem vandaag nog contact met ons op om jouw persoonlijke Afrikaanse avontuur te plannen!