Maud & Alain AS Adventure Zuid-Afrika

In mei 2018 publiceerde A.S. Magazine een artikel over ons

België - Mei 2018

Een nieuw leven in Zuid-Afrika - Dromenjagers

Sommigen blijven hun dromen hun hele leven koesteren, anderen jagen ze na. Alain Somerlinck uit Gent is een dromenjager.

De droom?

"Een leven in Zuid-Afrika, samen met mijn vrouw Maud en onze kinderen Nils en Laurence. In 2010 pakten we onze koffers en gingen we op zoek naar een plek waar we ons thuis zouden voelen tussen Johannesburg en Kaapstad. Niet eenvoudig voor echte stadsmensen uit Gent. De papierwinkel duurde ook eindeloos, en omdat we toch niets anders konden doen dan wachten, maakten we een roadtrip van 30.000 kilometer met een 4x4 door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De lodges, hotels en B&B's onderweg deden ons dromen van ons eigen guesthouse. We vonden de ideale plek om die droom waar te maken, in het plaatsje Montagu, zo'n 185 kilometer ten noordoosten van Kaapstad."

Waarom?

"België was te nat en te klein geworden voor ons. Zuid-Afrika is een prachtig land met veel natuur en toch ook alle moderne comfort. Het weer is er meestal prachtig en het land wordt niet bedreigd door natuurrampen. Onze keuze was snel gemaakt."

De risico's?

"Verhuizen naar een heel andere wereld is niet eenvoudig. Zeker in het begin wisten we niet waarheen met onze vragen en problemen. Wat met de scholen, de tandarts of dokter? Een systeem van gezondheidszorg is hier trouwens niet. Financieel moet je je voorzorgen nemen. Als je niet voldoende geld hebt, krijg je zelfs geen visum en moet je er helemaal niet aan beginnen."

De offers?

"We moeten vaststellen dat het contact met vrienden in het thuisland verwatert na enkele jaren. En nieuwe sociale contacten leggen is niet gemakkelijk. Met familie houden we contact via telefoon en internet. We offeren ook onze cultuur, onze evens- en eetgewoonten op. Een frikandel is hier een gehaktbal met koriander, niet de curryworst zoals wij die kennen. Een frituur kennen ze niet. Frietjes zijn 'slap-chips' met azijn, niet de knapperige frietjes van België. Daarom begonnen we ons eigen Belgische restaurant. De smaak van België in Zuid-Afrika."

De volgende stap?

"Onze Mountain View Lodge Montagu openden we intussen vijf jaar geleden, en we organiseren al zes jaar motorreizen door Zuid-Afrika. Twee jaar geleden zijn we gestart met georganiseerde dag- en meerdaagse begeleide rondreizen. We denken er nu stilaan de fakkel over te dragen aan onze kinderen Nils en Laurence, maar Maud en ik blijven in Zuid-Afrika."

www.mvlm.co.za 

www.R62AdventureTours.co.za 

www.zuidafrikareis.be