Tips, Fooien en Aanbevelingen voor Service in Zuid-Afrika


In Zuid-Afrika worden de salarissen doorgaans als aan de lage kant beschouwd. Hierdoor is het de norm om het bedienend personeel een fooi te geven als een blijk van waardering voor hun dienstverlening. Hoewel het geven van een fooi niet dwingend is, delen we graag enkele suggesties voor het geval u tevreden bent met de geboden service.

Culinaire Ervaringen: De kosten voor lunch en diner in Zuid-Afrika liggen doorgaans aanzienlijk lager dan in Nederland en België, mede dankzij de gunstige wisselkoers van de Rand. Een lunch schommelt gemiddeld tussen de € 5 en € 10 per persoon, afhankelijk van het menu. Hoofdgerechten variëren meestal tussen de € 5 en € 15 per persoon. Bijna alle eetgelegenheden hebben een website waarop het menu en de prijzen worden weergegeven. Drankjes zijn eveneens gunstiger geprijsd dan in Europese landen. Een gebruikelijke richtlijn voor fooi bedraagt ongeveer 10 tot 15% van het totale bedrag op de rekening. In sommige restaurants wordt bij grotere gezelschappen de fooi al automatisch toegevoegd aan het totaalbedrag, wat u kunt zien op uw rekening of op de menukaart. Het is opvallend dat lokale eetgelegenheden vaak voordeliger zijn dan luxueuzere hotels.

Parkeerwachters: Bij winkelcentra of in stadscentra zijn parkeerwachters vaak aanwezig. Ze informeren u vriendelijk dat ze op uw auto zullen letten. Hoewel deze dienst doorgaans kosteloos is, wordt het zeer op prijs gesteld als u hen een paar munten van 3 tot 5 rand geeft, vooral wanneer ze behulpzaam zijn bij het in- en uitladen van boodschappen.

Betaalde Parkeerplaatsen: Bij betaalde parkeerplaatsen kunt u zowel contant als met een parkeerkaart betalen. Vaak is er ook een parkeerwachter aanwezig om u te assisteren. U betaalt het geldende tijdstarief aan de parkeerwachter, die vervolgens de parkeerautomaat voor u bijwerkt. Als blijk van waardering voor deze service kunt u bijvoorbeeld 2 of 5 rand extra geven.

Benzine Tankstations: Bij benzinepompen heeft u nog het privilege van een pompbediende. Deze persoon zal niet alleen uw tank vullen, maar ook het oliepeil, water en de bandenspanning controleren. Over het algemeen wordt ook uw autoruit schoongemaakt. Een fooi van ongeveer 5 rand wordt gewaardeerd als dank voor deze uitgebreide service.

Excursies en Reisleiders: Na afloop van een excursie wordt vaak benadrukt om een fooi te overwegen voor uw tourgids of reisgids, meestal rond de 10% van de kosten. Het personeel dat afhankelijk is van fooien waardeert uw vrijgevigheid.

Ranger tijdens Game Drives: Bij game drives is het gebruikelijk om de ranger ongeveer 10% van de rekening als fooi te geven. Bij het verlaten van de game lodge is het eveneens gepast om een bedrag achter te laten voor het overige personeel dat uw verblijf zo bijzonder heeft gemaakt, bijvoorbeeld 100 rand per persoon per dag voor een meerdaagse safari.

Treinpersoneel: In de trein heeft u de vrijheid om zelf te bepalen of u een fooi wilt geven aan het cabinepersoneel en/of bedienend personeel. Hoewel het niet verplicht is, wordt het vaak gedaan als een blijk van waardering voor de verleende service.

Hotelportiers: Het is gebruikelijk om de hotelportiers een paar rand fooi per koffer te geven als dank voor hun hulp.

Huishoudelijk Personeel: Een bescheiden fooi is voldoende om uw waardering te tonen voor het huishoudelijk personeel. U kan dit bij vertrek op het nachtkastje achterlaten.

Een kleine attentie in de vorm van een fooi kan een glimlach op iemands gezicht toveren, en er is niets bevredigender dan het achterlaten van tevreden mensen.