Alexandria

01-02-2024

Alexandria is een klein agrarisch dorp in de Oost-Kaap, gelegen langs de schilderachtige route van Port Elizabeth naar Kenton-on-Sea en Port Alfred. Oorspronkelijk gesticht door de Nederlanders, draagt het dorp de naam van Dominee Alexander Smith.

In vroegere tijden was dit gebied bewoond door de San, Khoi en Xhosa bevolking en stond het bekend als Olifantshoek, vanwege de aanwezigheid van maar liefst 200.000 olifanten.

Beroemd als een agrarisch dorp, kreeg Alexandria bekendheid door de productie van cichorei (een koffievervanger), zuivelboerderijen en ananasplantages. Zoals veel dorpen gesticht door Nederlanders, herbergt Alexandria een Nederlands gereformeerde kerk.

Daarnaast staat Alexandria bekend als de woonplaats van de gerenommeerde Zuid-Afrikaanse beeldhouwster Maureen Quin. Een bezoek aan haar galerie en beeldentuin is een must, met prachtige beelden variërend van wildlife tot portretten, katten en moderne en realistische kunstwerken.

Het dorp ligt schilderachtig tussen rivieren en de Indische Oceaan. Het Alexandria State Forest, ook bekend als Langebos, is een subtiel subtropisch gebied tussen het dorp en het opmerkelijke duingebied van Alexandria. Een paradijs voor vogelliefhebbers, waar verschillende neushoornvogels zich tegoed doen aan wilde vijgen.

Het duingebied wordt beschouwd als het mooiste en meest dynamisch verschuivende duingebied ter wereld, gelegen aan de Algoa Bay. De duinen bieden een prachtig decor voor urenlange wandelingen en het maken van bijzondere foto's. Vanaf hier kunt u ook dolfijnen en walvissen spotten (afhankelijk van het seizoen).

Het 25.000 hectare grote Woody Cape Nature Reserve, iets verder naar Colchester, is een prachtig natuurgebied tussen de monding van de Sunday River en de Bushman's River. Het maakt deel uit van het Greater Addo National Park, dat vooral bekend staat om de olifanten van het Addo National Park.

Vanuit Alexandria kunt u een 36 kilometer lange wandelroute door bos, duinen en langs de kustlijn volgen. Deze tweedaagse tocht biedt de mogelijkheid om te genieten van de ongerepte natuur. Daarnaast zijn er kortere en gemakkelijkere wandelroutes die u van het Woody Cape Nature Reserve naar Cannon Rock's of Boknes brengen. Een prachtige 8 km lange wandelroute is de "Tree Dassie Trail" en als u geluk hebt, kunt u hier klein wild tegenkomen in de vorm van bokken en Vervet-apen.