Hartbeespoort Dam

01-02-2024

Hartbeespoort Dam, vaak kortweg Harties genoemd, is een populaire bestemming voor weekenduitstapjes voor inwoners van de provincie Gauteng, gelegen op ongeveer een half uur rijden ten westen van Pretoria. De dam is prachtig gelegen tegen de achtergrond van de Magaliesbergen en fungeert als reservoir voor de landbouw ten noorden van de Magaliesbergen. Sinds de voltooiing van de dam in 1923 worden hier gewassen zoals graan, bloemen, tabak en fruit verbouwd. De dam heeft een diepte tot wel 45 meter en een oppervlakte van bijna 19 vierkante kilometer. Het water in de dam komt van twee rivieren: de Crocodile River en de Magalies River.

Het dorp Hartbeespoort, gelegen aan de noordkant bij de damwal, en de kleinere dorpjes langs de oevers zoals Kosmos, Melodie, Ifafi en Meerhof trekken veel bezoekers in de weekenden. Watersportliefhebbers kunnen genieten van activiteiten zoals speedboottochten, windsurfen, waterskiën, para-sailing of ontspannen tijdens een cruise. Langs de oevers zijn er talloze restaurants met prachtig uitzicht op het water en ook handwerk- en kunstwinkeltjes.

Verschillende excursiemogelijkheden rond de dam omvatten het Hartbeespoort Dam Aquarium, waar bezoekers tropische vissen, krokodillen, pelikanen, zeehonden en pinguïns kunnen bewonderen. De Harties Cableway brengt bezoekers met een kabelbaan naar de top van de Magaliesberg, waar ze kunnen genieten van een panoramisch uitzicht. Wandelaars kunnen er ook voor kiezen om de berg te beklimmen via de wandelroutes.

Voor wie geïnteresseerd is in de grote grijze Afrikaanse giganten, biedt het Elephant Sanctuary educatieve rondleidingen en de mogelijkheid om olifanten aan te raken, te voeren en met ze te wandelen. Het Bushbabies Monkey Sanctuary biedt een vergelijkbare educatieve ervaring, maar dan met (exotische) apen die gered zijn van illegale handel of huisdieren. Het Ann van Dyk Cheetah Centre biedt de mogelijkheid om cheeta's te bewonderen en te leren over hun behoud.