Ladismith (Westkaap - Western Cape)

01-02-2024

Ladismith, gelegen aan de voet van de Klein Swartberg bergketen in de provincie West-Kaap, vormt een pittoresk dorp in de betoverende Klein Karoo, op zo'n 320 kilometer van Kaapstad en 100 kilometer van Oudtshoorn, langs de schilderachtige Route 62.

Bij het naderen van Ladismith valt meteen de opvallende bergtop op, genaamd Towerkop. Deze kenmerkende gespleten top, volgens de legende door een boze heks in tweeën gespleten, biedt een uniek uitzicht op het dorp. Tijdens uw reis zult u ook getuige zijn van uitgestrekte fruitplantages die gedijen in het gunstige klimaat, met gewassen zoals abrikozen, perziken, nectarines, vijgen, olijven en druiven.

De architectuur van Ladismith, die rond 1830 ontstond, staat bekend als de Ladismith-stijl, een vereenvoudigde interpretatie van de Georgische architectuur uit Engeland. Daarnaast zijn er gebouwen te bewonderen in verschillende stijlen, waaronder Neo-Gotisch, Victoriaans en Edwardiaans. Een wandeling door Ladismith biedt een blik op deze gevarieerde architecturale pracht. Voor meer inzicht in de bouwstijlen kunt u het VVV-kantoor bij de Otto Hager-kerk (Neo-Gotisch) bezoeken.

De omgeving van Ladismith wordt gekenmerkt door indrukwekkende bergpassen, waarvan de Seweweekspoort de meest bekende is. Deze 17 kilometer lange pas langs de Huisrivier biedt 23 doorkruisingen van de rivier en onthult majestueuze rotswanden met hoogtes tot 1500-2000 meter. Bij de noordelijke ingang van de Seweweekspoort zijn de overblijfselen te zien van het oude tolhuis. Een andere prachtige route is de Bosluiskloof bergpas, een 22 kilometer lange doorgang tussen de Swartberg- en Elandsbergketens, die leidt naar de Gamkaspoort Dam. De naam Bosluiskloof verwijst naar de vele fossielen, waaronder 'bosluise' (teken) die hier zijn ontdekt.

Ladismith biedt ook diverse wandel- en wandelpaden, waaronder de uitdagende 14 km lange Elandsbergtrail (Liggies Trail), die ongeveer 5 tot 8 uur in beslag neemt en eindigt bij Stanley's Liggie, een punt op ongeveer 1500 meter boven zeeniveau. Deze route herbergt een historische fietslamp geplaatst door Stanley de Wit in 1963, die werd aangedreven door een waterstroom en dorpsbewoners hielp om de beschikbaarheid van water te controleren. Voor kortere routes zijn er opties bij Towersig, variërend van 2.7 tot 12.2 kilometer, met informatieve borden over opmerkelijke planten langs de weg.