Oudtshoorn

01-02-2024

Oudtshoorn, gelegen tussen de bergen van Outeniqua en Swartberg in de Kleine Karoo aan de beroemde Route 62, is een dorp in de vruchtbare vallei langs de Grobbelaarsrivier in de Westkaap provincie.

Met de meeste zonnedagen van Zuid-Afrika en aangename temperaturen het hele jaar door, variërend tussen 26 en 36 graden, biedt Oudtshoorn een aantrekkelijk klimaat. De tabak, druiven, granen en fruit die hier worden verbouwd, creëren exportmogelijkheden, maar het dorp heeft vooral faam verworven door de struisvogelindustrie, met name de veren van deze snelle vogels. Oudtshoorn staat al eeuwen bekend als het centrum van de struisvogelhouderij, met vele struisvogelboerderijen die eens 'verenpaleizen' bouwden, nu nationale monumenten van Zuid-Afrika. Hoewel de vraag naar veren na de Tweede Wereldoorlog afnam, floreert de industrie vandaag opnieuw, voornamelijk met inkomsten uit vlees en leer van struisvogels. Eieren en veren zijn nu bijzaak maar nog steeds geliefde souvenirs.

De architectuur van Oudtshoorn omvat verschillende stijlen, waarbij Art Nouveau en Victoriaanse invloeden opvallen. De Baron van Rheede-straat, met het C.P. Nel-museum, herbergt veel van deze statige huizen, en het museum biedt inzicht in het plattelandsleven.

Net buiten de stad bevinden zich de indrukwekkende Cango-grotten, een 20 miljoen jaar oud kalksteengrottenstelsel in de Swartberg Mountains. De Cango Wildlife Ranch biedt de mogelijkheid om diverse dieren te zien, van witte leeuwen tot krokodillen. De Swartberg Pass en Meiringspoort bieden avontuurlijke autoroutes, met prachtige stopplaatsen langs de weg, waaronder Prince Albert en watervallen met rockpools.

Voor een ander soort avontuur kunt u de wijnroute volgen, waar tal van wijngaarden in en rond Oudtshoorn te vinden zijn. Calitzdorp, nabijgelegen, staat bekend om haar portwijnen.

Jaarlijks vindt het "Klein Karoo Nationale Kunste fees" plaats, het grootste kunstfestival van Zuid-Afrika. Sportievelingen kunnen deelnemen aan evenementen zoals de Cango Marathon en de Mountainbiketocht "To Hell en back", waarbij 'De Hel' een nabijgelegen plaats is. Overal in deze regio gedijt het prachtige fynbos, en een uur rijden naar het zuiden brengt u naar de kustplaats George.


De Reis Van Je Leven doet Oudtshoorn aan, evenals de Swartbergpas en veel meer.