Matjiesfontein

01-02-2024

Matjiesfontein, gelegen in de Kleine Karoo, staat bekend als een plek waar je echt terug in de tijd stapt. Dit Victoriaanse dorp, volledig gerestaureerd in 1970 en nu een nationaal monument, biedt een historische ervaring. Hoewel het eerder een straat dan een echt dorp is, heeft het een unieke charme.

Op ongeveer 250 kilometer van Kaapstad, langs de N1 op weg naar Johannesburg, fungeert Matjiesfontein als een tussenstop op de Cape to Cairo-spoorwegreis. Het diende oorspronkelijk als watervulstation voor stoomlocomotieven die de droge vlaktes van Zuid-Afrika doorkruisten. James Logan, een Schot, stichtte hier het Lord Milner Hotel in 1884, waardoor reizigers van passerende treinen konden genieten van maaltijden en eventueel konden overnachten.

Matjiesfontein heeft bezoekers altijd verwelkomd, waaronder bekende figuren zoals de vader van Winston Churchill, de Graaf van Hamilton en de Sultan van Zanzibar. Luxe treinmaatschappijen zoals de Blue Train en Rovos Rail maken korte stops, waardoor passagiers het dorp kunnen verkennen.

Het Lord Milner Hotel is een must-visit, en dagjesmensen zijn welkom in de Royal Lounge voor koffie of drankjes. De Karoo Lams Curry is een langdurige specialiteit. De historische ambiance en antieke inrichting uit het Victoriaanse tijdperk dragen bij aan de unieke ervaring.

Een dag is eigenlijk te kort om te genieten van het gezonde klimaat, dus een overnachting is een aanrader. Matjiesfontein biedt activiteiten zoals een tocht met een Old London-bus, een bezoek aan het transportmuseum en het Marie Rawdon Museum. De Laird's Arms pub is een geweldige plek om te ontspannen.

Tijdens een wandeling door de sprookjesachtige straat kom je langs het werkende Shell-benzinestation uit 1960 en het oudste gebouw, het Koffiehuis of "Lossieshuis". Het postkantoor is nog steeds operationeel en fungeert als souvenirwinkel. Als je geen zin hebt om met de auto te reizen, kun je zelfs de trein vanuit Kaapstad nemen en genieten van het prachtige Zuid-Afrikaanse landschap onderweg naar Matjiesfontein. Een bezoek aan het Lord Milner Hotel biedt een onvergetelijke reis terug in de tijd.