Malaria Vrije Parken in Zuid-Afrika

Een opsomming van enkele malaria-vrije nationale parken in Zuid-Afrika 

 • Addo Elephant National Park

  • Locatie: Oost-Kaap
  • Kenmerken: Biedt een unieke ervaring met zijn grote populatie olifanten. Het Addo Elephant National Park, gelegen in de Oost-Kaap provincie van Zuid-Afrika, is een van de meest opmerkelijke en geliefde wildreservaten van het land. Het park werd oorspronkelijk opgericht in 1931 om een handvol bedreigde olifanten te beschermen, maar is sindsdien uitgegroeid tot een uitgestrekt natuurreservaat dat meer dan 600 olifanten herbergt, samen met een indrukwekkende verscheidenheid aan andere dieren en planten.

   Het park beslaat een aanzienlijk gebied van ongeveer 180.000 hectare en omvat een gevarieerd landschap, variërend van dichte bossen en open vlaktes tot bergachtige gebieden en de schilderachtige Sunday's River. Naast olifanten biedt het park onderdak aan een breed scala aan wilde dieren, waaronder leeuwen, buffels, neushoorns, luipaarden, zebra's, hyena's en talloze vogelsoorten.

   Bezoekers van het Addo Elephant National Park kunnen genieten van een scala aan activiteiten, waaronder game drives, wandelingen, paardrijden en vogels spotten. Het park staat ook bekend om zijn unieke olifantenobservatiepunten, waar bezoekers deze majestueuze dieren van dichtbij kunnen zien terwijl ze grazen en spelen in hun natuurlijke habitat.

   Met zijn adembenemende landschappen, overvloedige wilde dieren en rijke biodiversiteit, is het Addo Elephant National Park een must-visit bestemming voor natuurliefhebbers, avonturiers en iedereen die op zoek is naar een onvergetelijke safari-ervaring in Zuid-Afrika.


 • Mountain Zebra National Park

  • Locatie: Oost-Kaap
  • Kenmerken: Bekend om de bescherming van de bergzebra's en andere wilde diersoorten. Het park is opgericht in 1937 met als doel het beschermen van de bedreigde Kaapse bergzebra. Het park is genoemd naar deze zebra's en is een belangrijk reservaat voor hun behoud.

   Naast de Kaapse bergzebra's herbergt het park ook een verscheidenheid aan andere dieren, waaronder buffels, zwarte neushoorns, elanden, koedoes en verschillende vogelsoorten. Het park staat bekend om zijn ruige landschap met bergen, valleien en weidse grasvlaktes.

   Bezoekers kunnen genieten van activiteiten zoals game drives, wandelingen en vogels spotten om de flora en fauna van het park te verkennen. Daarnaast zijn er kampeermogelijkheden en accommodaties voor bezoekers die langer willen verblijven en de natuurlijke schoonheid van het Mountain Zebra National Park willen ervaren.


 • Golden Gate Highlands National Park

  • Locatie: Vrijstaat
  • Kenmerken: Prachtige rotsformaties, wandelpaden en diversiteit aan flora. Het park dankt zijn naam aan de gouden tinten van de zandsteenformaties die kenmerkend zijn voor het landschap. Het werd opgericht in 1963 en beslaat een gebied van ongeveer 340 vierkante kilometer.

   Dit nationale park staat bekend om zijn spectaculaire landschap, met imposante zandstenen rotsen, kloven en ravijnen die contrasteren met groene graslanden en beboste valleien. Het park herbergt een diverse flora en fauna, waaronder verschillende antilopensoorten, bergzebra's, wildebeesten, en een verscheidenheid aan vogelsoorten.

   Naast het bewonderen van het landschap en de wilde dieren, biedt Golden Gate Highlands National Park ook mogelijkheden voor activiteiten zoals wandelen, paardrijden, mountainbiken en vogels spotten. Het park is ook populair bij fotografen vanwege de dramatische landschappen en de kans om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen.


 • Karoo National Park

  • Locatie: West-Kaap
  • Kenmerken: Droge Karoo-landschappen met unieke flora en fauna. Het park werd opgericht in 1979 en strekt zich uit over een gebied van meer dan 750 vierkante kilometer.

   Dit nationale park staat bekend om zijn ruige, semi-aride landschap, gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes, bergketens, kloven en typische Karoo-vegetatie, zoals doornstruiken en vetplanten. Het park herbergt een diverse verzameling van flora en fauna die zijn aangepast aan de droge omstandigheden, waaronder verschillende antilopensoorten, struisvogels, bergzebra's, en een verscheidenheid aan vogels en reptielen.

   Bezoekers van het Karoo National Park kunnen genieten van activiteiten zoals game drives, wandelingen, en vogels spotten om de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van het park te verkennen. Het park biedt ook verschillende accommodatieopties, variërend van kampeerterreinen tot zelfvoorzienende chalets, waardoor bezoekers de kans krijgen om te genieten van een ongerepte wilderniservaring in het hart van de Karoo.


 • Tankwa Karoo National Park

  • Locatie: Noord-Kaap
  • Kenmerken: Woestijnlandschap, bekend om sterrenkijken. Het park, opgericht in 1986, strekt zich uit over een indrukwekkend gebied van ongeveer 143.600 hectare in de uitgestrekte Karoo-regio.

   Dit nationale park staat bekend om zijn ongerepte schoonheid, met uitgestrekte vlaktes, dramatische bergketens en unieke flora en fauna die perfect aangepast zijn aan de droge, semi-aride omgeving van de Karoo. Het landschap wordt gekenmerkt door rotsachtige kloven, kale heuvels en unieke plantensoorten, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers, vogelaars en fotografen.

   Het Tankwa Karoo National Park biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van een reeks activiteiten, waaronder game drives, wandelingen, sterrenkijken en off-road avonturen. Het park is ook een geweldige plek voor kampeerders, met verschillende kampeerterreinen die zijn uitgerust met basisfaciliteiten, evenals afgelegen kampeerplekken voor diegenen die op zoek zijn naar een echt afgelegen wilderniservaring.

   Met zijn adembenemende landschappen, rijke biodiversiteit en gevoel van afzondering, biedt het Tankwa Karoo National Park een onvergetelijke ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven, waardoor bezoekers de kans krijgen om te verbinden met de ruige schoonheid van de natuur.


 • Table Mountain National Park

  • Locatie: West-Kaap
  • Kenmerken: Iconische Tafelberg, diverse fauna en flora. Het Table Mountain National Park is een van de meest iconische en geliefde natuurlijke schatten van Zuid-Afrika, gelegen in en rondom de prachtige stad Kaapstad. Het park beslaat een indrukwekkend gebied van ongeveer 25.000 hectare en omvat niet alleen de majestueuze Tafelberg, maar ook diverse andere landschappen, zoals uitgestrekte kustgebieden, dichte bossen, en schilderachtige kustlijnen.

   Een van de meest opvallende kenmerken van het park is natuurlijk de Tafelberg zelf, een indrukwekkende platte berg die hoog boven Kaapstad uittorent en een adembenemend uitzicht biedt over de stad en de omliggende oceaan. Naast de Tafelberg omvat het park ook andere bekende attracties, zoals Lion's Head, Signal Hill en Cape Point.

   Het Table Mountain National Park herbergt een schat aan biodiversiteit, waaronder vele unieke planten- en diersoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Het park is een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelaars, met talloze paden en routes die bezoekers de kans geven om de prachtige flora en fauna van dichtbij te ervaren.

   Naast het verkennen van de natuurlijke schoonheid van het park, kunnen bezoekers ook genieten van een scala aan activiteiten, zoals wandelen, mountainbiken, picknicken, en zelfs abseilen van de steile kliffen van de Tafelberg. Het park biedt ook verschillende uitkijkpunten, picknickplaatsen en bezoekerscentra waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis en de ecologie van dit buitengewone stukje natuur. Met zijn adembenemende landschappen en overvloed aan avontuurlijke mogelijkheden, is het Table Mountain National Park een must-visit bestemming voor iedereen die Zuid-Afrika bezoekt.


 • West Coast National Park

  • Locatie: West-Kaap
  • Kenmerken: Prachtige kustlijn, vogels, en wildleven. Het West Coast National Park is een juweel van de natuur gelegen langs de westkust van Zuid-Afrika, op ongeveer 120 kilometer ten noorden van Kaapstad. Dit park, opgericht in 1985, omvat een gevarieerd landschap van kustgebieden, duinen, lagunes, en fynbos, waardoor het een belangrijk toevluchtsoord is voor een breed scala aan flora en fauna.

   Een van de hoogtepunten van het West Coast National Park is de beroemde Langebaan Lagune, een prachtig stukje kustlijn dat bekend staat om zijn kristalheldere wateren, witte zandstranden en overvloed aan vogels. De lagune is een belangrijke tussenstop voor trekvogels en biedt een uitstekende gelegenheid voor vogelaars om een verscheidenheid aan soorten te spotten, waaronder flamingo's, pelikanen en verschillende soorten watervogels.

   Naast de lagune biedt het West Coast National Park ook een scala aan andere activiteiten en attracties, zoals wandelen, fietsen, picknicken, en zelfs walvissen spotten tijdens het seizoen. Bezoekers kunnen genieten van schilderachtige drives door het park, waarbij ze worden getrakteerd op adembenemende uitzichten op de omliggende natuur en de Atlantische Oceaan.

   Het West Coast National Park is niet alleen een oase van rust en natuurlijke schoonheid, maar ook een belangrijke plek voor natuurbescherming en behoud. Het park speelt een cruciale rol in het beschermen van kwetsbare ecosystemen en het behoud van de biodiversiteit van de regio, en biedt bezoekers de kans om de pracht van de natuur te ervaren en te waarderen. Met zijn ongerepte landschappen en overvloed aan wilde dieren, is het West Coast National Park een must-visit bestemming voor iedereen die de schoonheid van Zuid-Afrika wil verkennen.


 • Agulhas National Park

  • Locatie: West-Kaap
  • Kenmerken: Zuidelijkste punt van Afrika, unieke flora. Het Agulhas National Park, gelegen aan de zuidpunt van Afrika, is een prachtig stukje natuurlijk erfgoed dat rijk is aan biodiversiteit en geschiedenis. Dit park, opgericht in 1999, beschermt een uniek kustlandschap waar de Indische en Atlantische Oceaan samenkomen, wat resulteert in een van de meest iconische kaaplocaties ter wereld.

   Een van de hoogtepunten van het Agulhas National Park is Cape Agulhas zelf, het zuidelijkste punt van het Afrikaanse continent. Hier kunnen bezoekers het beroemde monument van de Kaap bezoeken, dat het ontmoetingspunt van de twee oceanen markeert. Naast Cape Agulhas biedt het park ook adembenemende kustlandschappen, ruige kliffen en uitgestrekte zandstranden.

   Het Agulhas National Park herbergt een diverse flora en fauna, met een aantal zeldzame en bedreigde planten- en diersoorten die in het gebied voorkomen. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen langs de kustpaden, vogels spotten langs de kustlijn, en zelfs walvissen en dolfijnen zien tijdens het seizoen.

   Naast het verkennen van de natuurlijke schoonheid van het park, kunnen bezoekers ook meer te weten komen over de rijke geschiedenis en cultuur van de regio in het bezoekerscentrum van het park. Hier kunnen ze tentoonstellingen bekijken over de maritieme geschiedenis van Cape Agulhas en de rol van het gebied in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.

   Het Agulhas National Park biedt een unieke kans voor bezoekers om te genieten van de natuurlijke schoonheid en culturele erfenis van de zuidpunt van Afrika. Met zijn adembenemende landschappen, rijke biodiversiteit en historische betekenis, is het park een must-visit bestemming voor iedereen die Zuid-Afrika bezoekt.


 • Bontebok National Park

  • Locatie: West-Kaap
  • Kenmerken: Specifiek gericht op het behoud van de bontebok-antilope. Het Bontebok National Park, gelegen in de West-Kaap provincie van Zuid-Afrika, is een juweeltje van een park dat zich uitstrekt langs de oever van de Breede Rivier. Opgericht in 1931 om de bedreigde bontebok te beschermen, is dit park nu een toevluchtsoord voor een verscheidenheid aan flora en fauna, waarvan sommige nergens anders ter wereld te vinden zijn.

   Het park staat bekend om zijn schilderachtige schoonheid, met glooiende graslanden, weelderige bossen en een overvloed aan wilde bloemen die in bloei staan tijdens het voorjaar. Naast de bontebok herbergt het park ook andere antilopensoorten, zoals de reedbuck en de duiker, evenals een verscheidenheid aan vogels, reptielen en kleine zoogdieren.

   Bezoekers van het Bontebok National Park kunnen genieten van een scala aan activiteiten, waaronder game drives, wandelingen, vogels spotten en picknicken langs de rivieroever. Het park biedt ook verschillende goed onderhouden paden en routes die bezoekers de kans geven om de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van het park van dichtbij te ervaren.

   Met zijn rustige sfeer en prachtige landschappen, is het Bontebok National Park de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en iedereen die op zoek is naar een vredige ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Of je nu geniet van de overvloedige flora en fauna, ontspant langs de rivieroever, of gewoon geniet van de rust en stilte van de natuur, dit park heeft voor elk wat wils. 


Lijst met alle Nationale Parken in Zuid-Afrika


De lijst die we hebben verstrekt, omvat enkele bekende malaria-vrije nationale parken in Zuid-Afrika, maar het is niet noodzakelijk een volledige lijst. Er zijn mogelijk andere parken die ook malaria-vrij zijn. Het is belangrijk op te merken dat de malaria-status van een gebied kan variëren, en het is altijd raadzaam om de meest actuele informatie te verkrijgen voordat je op reis gaat. Contacteer ons


Plan jouw droomreis naar Zuid-Afrika met Zuid-AfrikaReis.be! Ontdek onze uitgebreide reisopties, van opwindende safari's tot ontspannende strandvakanties. Met meer dan 20 jaar ervaring en een diepgaande kennis van de regio, staan wij klaar om jouw perfecte Afrikaanse avontuur te plannen. Verken onze exclusieve reisarrangementen en neem vandaag nog contact met ons op om jouw reis naar Zuid-Afrika te plannen!