Breede River

01-02-2024

Breede River, gelegen in de West-Kaap provincie, dankt haar naam aan het Nederlands, wat 'breed' betekent. Haar oorsprong ligt ten noorden van de met sneeuw bedekte Swartberg in het Skurweberge-gebergte in de omgeving van Ceres. De rivier slingert door de vele valleien tussen prachtige bergen, die in de winter met een laag sneeuw bedekt zijn, en stroomt uiteindelijk naar de omgeving van Witsand, waar ze de Indische Oceaan ontmoet.

In de Breede River Valley, met plaatsen als Robertson, McGregor, Ashton, Bonnievale, Tulbagh en Montagu, is het een idyllische omgeving voor degenen die het stadsleven willen ontvluchten. De vallei staat bekend om haar fruit- en wijngaarden, en er zijn tal van prachtige routes te verkennen. Of je nu met de auto gaat, een tractorrit boekt, te paard gaat, op een mountainbike springt of liever te voet de omgeving verkent, er zijn opties voor iedereen. Onderweg kun je kiezen uit ongeveer 50 wijndomeinen, waardoor Route 62 de langste wijnroute van Zuid-Afrika is!

Langs verschillende dammen onderweg is de rivier op veel plekken rustig, waardoor bezoekers kunnen genieten van de prachtige groene natuur en het vogelleven langs de oevers. Dit maakt het tevens een paradijs voor sportvissers, met een verscheidenheid aan vissen, inclusief semi-tropische soorten, afhankelijk van de locatie en temperatuurverschillen.

In de omgeving van Worcester wordt de rivier onstuimiger (klasse 3 snelheid), waardoor het een ideale plek is voor wildwaterraften. Het witte water daagt toeristen en dagjesmensen uit de Kaap uit voor een avontuur op het water. Richting Swellendam wordt de rivier smaller en wordt het peddelen een uitdaging.

De Breede River begint in het Skurweberg-gebergte bij Ceres en gaat door de Mitchells Pass voordat het zich vertakt in de omgeving van Worcester. Vervolgens stroomt het zuidoostwaarts door de Breede River Vallei, langs de Du Toitskloof en Stettyn Mountains, waar het samenvloeit met de Hex Rivier. Het versnelt door de Hex River Mountains, waar het zich vermengt met de Slang River en de Buffeljags River. Daarna stroomt het rustig langs de zuidelijke hellingen van de Langenberg Mountains bij Swellendam, waar het de Riviersonderend opneemt voordat het uitmondt in het estuarium dat uitkomt in de Indische Oceaan.